Tips nak masuk universiti/collage

Saturday, July 29, 2017



Assalamualaikum, =D


Hi semua,

Selamat pagi. Happy weekend guys. 

Tips nak masuk universiti/collage. I'm not the right person untuk bagi this necessary tips la buat korang semua, sebab yela aku ni pun bebiasa je while dekat collage dan universiti tu. 

But I try my best untuk tulis tips ni buat adik - adik dekat luar sana. Kot mana tau boleh bagi adik - adik sedikit semangat sebelum atau semasa di universiti tu. 

Image result for university life tumblr

Some tips for you guys.

1. SPM/ STPM buat betul - betul.

This is the important things. Selalu kan cikgu cakap, belajar elok - elok sampai ke menara gading. Its true. Belajar betul - betul. Target berapa kita nak untuk melayakkan kita ke menara gading.

Belajar memang susah. Tapi usaha dan doa tu sangat penting. Jangan skip solat (especially Muslim). Lepas dah buat semua tu, tawakal.

To those SPM yang kurang bernasib baik. Still boleh cari alternative lain, untuk masuk ke kolej kemahiran, atau pra universiti dekat mana - mana collage. Pra - universiti dekat Uitm ada, dekat KPM ada, atau cari mana - mana collage yang buka untuk kemasukan pra - universiti.

Pra - universiti ni macam sijil. Bila dah lulus, sijil ni layak untuk kita sambung belajar ke peringkat diploma. Tapi HANYA layak sambung study, di universiti/collage yang sama sahaja. 

2. Pilih course dan universiti yang kita minat.

Yang ni pun penting tau. Kalau dah ada peluang tu, pilih betul - betul mana yang kita suka. Baru lah kita ada feel nak belajar. 

BUT andai kata dapat course lain, jangan mudah kecewa (bak putus cinta tu). Jangan ek. Dah masuk universiti even course lain tu, akak suggestkan buat adik - adik, buat jelah yang terbaik. Orang cakap, tak kenal maka tak cinta. Ala macam korang kenal seseorang untuk jatuh cinta, macam tu juga dengan ilmu. Kenal dan dalami dengan sebaiknya, InsyaAllah lama - lama korang jadi suka. Bila dah suka, mulalah keluar bait - bait cinta (maksud akak kat sini, cinta pada ilmu). Ha, jangan salah faham tau, hihi. 

Image result for love book tumblr

Akak dulu pun bukan minat sangat, course yang akak ambil dekat universiti dek. Main ambil je, sebab nak capai cita - cita, sebab nak buat mak ayah happy, untuk tengok akak berjaya. Masa tu akak pujuk diri, untuk suka dan jatuh cinta pada course yang akak ambil. Alhamdulillah, lama - lama akak terjebak masa belajar, dengan course yang akak ambil tu. Dan sekarang dah keluar universiti, dan dah kerja (walaupun kerja luar bidang, tapi Alhamdulillah habis je practical dapat kerja). p/s: masa belajar ambil business admin, kerja area logistic. Tak ke lari menyimpang tu? Sekarang tengah belajar sesuaikan diri dengan kerja, dah nama rezeki (ok, yang ni cerita lain). 

3. Dekat universiti

Image result for study tumblr

Dah dapat peluang masuk universiti tu, belajar betul - betul. Bukan senang nak masuk universiti. Rasai setiap peluang tu dengan baik. Nanti bila dah habis belajar, memang korang akan rindu sangat dengan dunia belajar. 

Cuba lah dapatkan 3 pointer ++ masa dekat university/collage tu. Once korang dah dapat, memang korang akan semangat sangat nak belajar. Tapi kalau pointer drop tu, benda biasalah...

Kau ingat senang nak dapat 3 pointer? Huisyhhh... terkejut akak, dek...(dengan muka terkejut kena sergah).

Memang lah susah. Ye. Tapi usaha tu, kan tangga kejayaan. Dalam usaha (again), solat dan doa. InsyaAllah, semua dipermudahkan.

Bila pointer jatuh, jangan nak kecewa sangat. Usaha naikkan pointer, walaupun sibuk dengan assignment, quiz, midterm, final, tu semua. 

4. Cara study

Setiap orang ada cara study tersendiri. So aku tak nak share cara study aku kat sini. Memang pelik tahap apa ntah 🙈✌.

Cari masa study dan cara study sendiri. Sebab masa study orang pun berbeza.

Ada boleh study larut malam, ada yang boleh study tengah hari buta.

Aku memang jenis study pagi - pagi (tapi bukan pukul 2,3 pagi. Tu masa aku tidur lena dibuai mimpi tau, hehe). Masa aku study, lepas subuh dan ke atas. Tengah hari tu memang tahap aku letih - letih nak study (tapi study juga. Lagi - lagi minggu quiz, mid term, final exam. Tak study karang, kemudian hari aku yang melalak pointer aku drop hehe). Then pukul 8 malam boleh sambung study lagi. Pkul 10.30 malam dan ke atas, memang masa aku tidur (masa awal - awal semester).

Dah last year, sibuk dengan final year project, waktu tidur aku memang berubah. Dekat pukul 2 pagi baru tidur, yang ni perkara biasa bagi budak final year, hehe. 

Image result for level of study tumblr
Student dan life gini biasalah...
Haha. 

Tapi sebenarnya, study ni chill chill sudah. Jangan relax sangat, sebab pointer tetap kena jaga meyh. Kalau tak jaga, mahu kelaut sendiri menangis. 

So guys, good luck. Do your best ok 😉.

Related image
After doing so hard while studying, u will be so happy, bila dah berjaya mengharungi segala penat lelah study =D. 

My parents are always saying that, "awk tu tak payah fikir apa sangat, fikir study je sekarang. You have no other commitment unless finish your study".

So thanks to my parents, siblings and friends who are always support me while I'm studying, hehe. 

Image result for study tumblr
continue to read the other entry, by click on the picture
=D

Thanks guys singgah baca entry ni. Harap dapatlah membantu serba sedikit.

You Might Also Like

1 comment di sini.