Birthday party yang simple

Friday, June 24, 2016



Assalamualaikum, =D

Hi semua,

Re - update this entry. Makin hari, Alhamdulillah ramai pula yang baca entry ni. Tujuan update, sebab kesian korang baca karangan yang caca marba je aku rasa, sebelum ni. So aku re - update balik. Kasi cantik - cantik, korang nak baca pun senang hati ( I hope so).

Masa semester 1 (2014, umur aku 23 thn), housemate dok celebrate birthday aku. Aku macam, what? Terkejut jap. Lagilah masa tu, baru je balik dari discussion (dalam pukul 11 malam, macam tu). Buka pintu, masuk rumah, nampak ruang tamu dihiasi dengan ballon, 1 kg kek hello kitty dan 2 kotak pizza (regular size) dan side dishes yang lain. Buka je pintu, diorang terus nyanyi lagu happy birthday.

Teruja masa tu 😅

Lepas dari tu, teruslah sambut birthday party sorang - sorang housemate. Tak lama lepas tu, kawan kawan baik (HR) aku pun, dok sambut birthday masing - masing. Siap kena prank (girls, I ingat lagi prank masing - masing dekat block akedemik tu ek? hahaha).

Kiteorang ni student, so memang semua budget - budget ler.
Just a simple celebration.


Biasanya kiteorang akan share duit (dalam 4, 5 orang macam tu). Tapi still dalam budget. Kalau lebih pun sikit jer. 

1. Nak makan apa?

Kalau nak makan KFC, kiteorang belilah yang 9 ketul, atau dinner plate. Duit share - share. 

Kalau nak makan Pizza. Beli Pizza. 1 atau 2 pizza jer. 

Beli mee hoon sikit ke, nugget ke, atau juadah lain yang simple - simple. 

Kalau nak jimat, kiteorang masak jer.

Lepas tu air, belilah 1 atau 2 botol. Atau buat je air kat rumah 

2. Beli kek. 

Ikutlah nak kek apa. Ada beli yang 1 kg, 1/2 kg,  even ada jer beli yang slice. Depends.

Kalau rezeki murah, ada housemate akan sponser kek untuk birthday housemate - housemate dalam rumah tu, hehe. Thanks awak =D. 

3. Hadiah. 

Hadiah depends. Normal macam ada yang bagi, ada yang tak bagi hadiah tu. Biasanya jarang bagi. Just buat birthday party je, macam tu. 

Hadiah pun kiteorang beli yang simple - simple. And normally ada yang share, ada yang tak share nak beli hadiah tu. Depends. Orang cakap, seikhlas mungkin. 

4. Hiasan. 
Ala beli belon jer, lepas tu deco la sendiri. 

5. Tempat.

Depends. Nak ringkas ada juga kadang - kadang buat kat restoran. Kalau nak jimat, buat dekat rumah.

Dan harap ianya dapat membantu. Thanks singgah baca entry ni,

Salam =D


You Might Also Like

3 comment di sini.

  1. Comel je. seronok ada kawan2 mcm ni. happy belated birthday :D

    ReplyDelete