Some experience budak KPM

10:35 AM



Assalamualaikum =D

Hai semua,
Tadi terbaca entry kak sally pasal KPM. So KPM dah buka kemasukan untuk pelajar baru right? So akak suggestkan kalau korang nak masuk KPM pun ok. 


credit to kak Sally

Serba sedikit pasal KPM...
So dekat bawah ni, izinkan huda cerita serba sedikit pasal KPM dan sedikit experience sepanjang huda belajar di sana...


KPM is one of the instituation under MARA. Once you study at KPM, masa zaman akaklah...Kami dapat allowance, in about RM300. Yuran belajar, hostel, nak cakap semua free. Korang just bayar perkakas elektrik je masa tu. Mesin basuh pun guna duit sendiri eh, tak free.

Salah satu yang best dekat KPM, korang boleh melanjutkan pengajian korang dalam peringkat Ijazah Sarjana Muda dekat luar negara after finished your diploma. Best kan? Tapi syarat korang kenalah dapat 3.5 above. Better maintainkan CGPA 3.8 above lah kalau nak keluar negara, since semester 1 lagi. 

Bukan tu saja, after korang habis diploma je...Korang pun boleh melanjutkan pengajian korang ke peringkat degree dekat mana - mana IPT tempatan, malah kalau nak sambung belajar dekat IPT swasta pun boleh. Normallah kalau nak dapat IPTA, kena maintain CGPA 3.5 above since semester 1 hingga semester akhir. 

Even kalau korang sambung dekat IPTS, still boleh minta scholarship, contohnya macam YTN, JPA (ni kalau pointer korang 3.8 above memang senang nak dapat).  MARA and PTPTN pun korang boleh buat pinjaman (yang ni kena ikut segala syarat yang termaktub di dalam perjanjian). 

Plus lecturer pun ok sangat masa huda study kat KPMBP. Dah macam boleh buat kawan - kawan, sebab lecturer kat sana sangat sporting. Kawan - kawan pula, oklah. Plus korang pun kena pandai bawa diri juga dalam memilih kawan dan bergaul dengan diorang. 

Dekat KPM korang boleh dapat macam - macam experience. Active lah dalam apa - apa jua activity yang mereka anjurkan.

Bab Discipline,
Ikut je segala arahan yang ditetapkan oleh instituasi masing - masing. Asal korang tak buat hal, dah kira oklah. By the way, peraturan KPM tak adalah ketat mana. Cuma biasalah rules,

ni kalau kat KPMBP jelah yang aku tahu, hihi. 
Kami di wajibkan duduk dalam asrama sepanjang tempoh pengajian, dari semester 1 hingga semester akhir.

Dan syarat - syarat lain, seperti yang ada dalam borang pendaftaran korang...

Bab pemakaian,
based on the institution (setiap KPM berbeza kot, tak silap ah)...
Masa zaman aku kat KPMBP, kami hanya dibenarkan memakai baju kurung sahaja. Kelas dan even outing pun. Baju kurung tak pernah miss tau. Bab tudung, hanya bawal. No shawl. 
Ketatnya rules? ala relax lah... It is normal, dah nama peraturan,

Tapi ada satu hari tu, Selasa or Rabu...Kami dibenarkan memakai baju coporate masing - masing...
So dekat KPMBP just ada dua course, Dip in Logistic and Dip in Accountancy. Dan ada juga course - course lain yang KPM anjurkan, tapi dekat KPM - KPM lain.

So...Inilah baju corporate kami,
pelajar accountancy...

And Alhamdulillah, naik turun kami satu badge, akhirnya convo sesama juga =)
Thanks to our lecturer cause help us in such many way. Jasa mu tetap di kenang. 
Huda rindu sangat dengan suasana masa dekat KPM. Rindu kawan - kawan plus our beloved lecturer =)

Alhamdulillah now after finished up my diploma, now I continue my degree at one of the IPTS. 
And Alhamdulillah, sekarang pun dah nak masuk third year of my degree...

So sampai sini sahaja yang dapat aku update pasal KPM. KPM is one of the good institution yang pernah aku masuk. Di sini aku belajar banyak benda. So oklah,
Bye...Salam

You Might Also Like

1 comment di sini.

  1. KPMBP eh! Kak Sally KPMB dlu...alhamdulillah... Walaupun agak lmbt drpd org lain...tapi semua atas rezeki laa...bukannya Diploma tu penentu masa depan kan..tapi ilmu yg kita dpt tuu mcm mana kita praktikkan yg penting..

    ReplyDelete