Tips memilih template blog yang sesuai

10:31 AM


Assalamualaikum, =D


Selamat pagi semua. Ok, hari ni huda nak updated satu entry berkenaan dengan tips blogging, *maklumlah, makcik dah lama tak updated tips blogging bagai ni, tutorial pun dah lama tak updated sebab tak ada idea nak buat tutorial blogging tentang apa. Any idea? hehe* . Dan tajuk entry kali ni adalah seperti di atas (tips memilih template blog yang seseuai). Ok tak? hehe =D

Datangnya idea nak buat tips ni, bila huda teringat ada orang tanya huda - macam mana huda updated blog, dia suruh huda bagi tips macam mana nak updated blog dan ada juga yang bertanya huda tentang jenis template yang huda guna sekarang ni. Buat pengetahuan semua, huda just guna simple template je. Kenapa? Sebab pada huda senang untuk edit and adjust dia punya kebesaran sidebar dan juga kebesaran untuk entry (sebab huda suka besarkan gambar yang huda masukkan dalam entry, hehe) , dan huda akui agak susah sikit untuk edit HTML simple template ni (tapi walau apapun, kita kena cuba dan try and error barulah kita akan mahir, hehe) *this is just my opinion,*

Comel tak kak ton? *hehe, gurau je ok. Jangan Marah =D* 

Untuk memilih template yang sesuai, korang kena tanya diri korang sendiri template mana yang senang nak di edit. Sama ada, Washed Denim Template, Simple Template atau Blogskin. Kalau di tanya pada huda *ceh, perasan* , huda akan jawab - 'semua tu, based on pandangan individu sendiri' . Sebab kadang - kadang ada yang cakap Washed Denim Template senang, ada yang cakap Simple Template senang dan sebagainya. Jadi, jawapan yang sebenar ada pada diri korang sendiri.

Mungkin bagi newbies (atau blogger baru), diorang akan susah untuk edit template blog ni *tak kisahlah korang pilih template yang mana satu*. Sebenarnya pada huda, korang tak perlu risau tentang kesusahan atau kepayahan dalam mengedit blog ni sebab kebanyakan blogger ada menyediakan tutorial - tutorial blogging ni *termasuklah huda pun ada sediakan tutorial blogging dekat blog ni juga* . Atau, korang cari je tutorial yang nak tu dekat google, maka banyaklah jawapan yang akan keluar dekat situ. *Cari dengan menggunakan keyword yang korang nak*. Contoh?

Contoh Keyword dekat sini - Tutorial Border di sidebar *huda cari dekat google*.
Kemudian, banyak jawapan yang keluar . Korang just tinggal pilih je mana - mana tutorial yang berkenan di hati. Senangkan? GOOD LUCK! =D
*hehe, tutorial blog huda pun ada di situ ^_^*
p/s: kalau tak faham juga, tanya je mana - mana blogger atau blogger yang buat tutorial tersebut. Jangan takut untuk bertanya tau. Diorang semua sporting, hehe =D


Penggunakan HTML?
Kadang - kadang ada tutorial yang tak menggunakan HTML dan selalunya kebanyakan tutorial akan menggunakan HTML untuk edit blog ni. Korang kena selalu try and error dalam menggunakan HTML ni. Mula - mula belajar memang susah dan rasa give up terus, tapi bila korang dah cuba dan cuba (try and error), Insyallah lama - lama nanti korang akan rasa senang dan suka pula edit HTML ni. *Jangan cepat give up dalam nak guna HTML ni, hehe - tapi kalau tak tahu juga, korang boleh tanya mana - mana blogger yang dah mahir dalam penggunakan HTML ni. Jangan risau, blogger semua sporting, hehe =D*

Huda suka template blog yang mana?
Kalau huda, huda memang suka Template Washed Denim sebenarnya sebab dia senang nak edit dan banyak tutorial untuk template ni. So senanglahkan? Tak payah susah - susah nak fikir sangat macam edit simple template ni *pening kepala, hehe* . Tapi, huda ni jenis yang suka tulisan yang normal/formal (macam jenis tulisan yang huda gunakan sekarang ni) - pada huda tulisan macam ni, senang untuk di baca oleh huda sendiri dan juga pengunjung blog ni. Bukan tu je tau, huda suka kalau gambar yang huda masuk dekat entry tu nampak besar. Contoh?

Contoh macam ni dan juga di entry - entry huda yang lain. Sebab pada huda, kalau gambar kecil nampak kurang lawa dan susah untuk orang tengok gambar tersebut. Ok, this is just my opinion. Don't be angry kalau opinion huda ni salah ok, hehe =D
*Ok, sebenarnya banyak lagi sebab kenapa huda guna simple template ni... Tapi, tak larat makcik nak tulis semuanya dekat sini. Sikit sudahlah ye, hehe ^_^*

Rasanya entry sudah mula panjang kot dengan bebelan huda. So, sampai di sini saje tips huda untuk pagi ni ye. Kepada korang yang baca entry ni, thank you very much. hehe =D
*Jangan mudah give up dalam bab nak edit blog ni tau. Mula - mula memang susah, tapi dah lama - lama nanti ... senanglah jadinya, hehe =D*
Oklah, I need to go. Ada kerja yang perlu huda selesaikan. 



Bye and Assalamualaikum =D

You Might Also Like

6 comment di sini.

  1. Thanks sebab sudi kongsikan tips ni.Sy tengah pening kepala cari car nk tukar templet blog.Thanksssssssss..........

    ReplyDelete
  2. thank yo for sharing this tips :)

    ReplyDelete
  3. Terimakasih sob tipsnya, sangat menarik dan bermanfaat.

    ReplyDelete