Tips untuk save bateri for smartphone.

Sunday, June 24, 2012

hye hye semua...
Apa khabar?Sihat?


Selamat malam buat semua... Tadi huda buka dashboard, lalu mencari topic - topic yang best untuk di baca. Then terjumpa satu review entry --> 8 tips untuk bateri smartphone tahan, dengan pantasnya huda pun tekan link tersebut dan baca ^_^.





Tips untuk save bateri for smart phone.

1. Padamkan telefon anda jika berada di kawasan yang sukar mendapatkan penerimaan (signal) contohnya di dalam kapal terbang atau berada di kawasan terpencil.

2. Jangan buka fungsi WiFi jika anda tidak menggunakannya. Ia akan menggunakan banyak tenaga bateri untuk menyirau (scan) keboleh dapatkan Wifi berhampiran walaupun anda tidak memerlukan.

3. Jangan buka terlalu banyak aplikasi. Walaupun telefon anda berkeupayaan untuk multi-tasking tetapi adalah lebih baik untuk fokus kepada hanya satu atau dua aplikasi yang benar-benar digunakan pada satu-satu masa.

4. Gunakan fungsi GPS atau bluetooth pada ketika anda perlukan sahaja.

5. Skrin terlalu cerah (bright) akan membuatkan lebih tenaga bateri diperlukan.

6. Cuba elakkan menggunakan screen saver atau latar belakang yang beranimasi. Lebih baik menggunakan fungsi gelap (blank) atau latar belakang yang pegun dengan resolusi rendah.

7. Fungsi getar (vibrate) akan memakan ketahanan bateri anda. Guna bila perlu sahaja.

8. Tutup telefon bimbit pintar anda di waktu ia tidak digunakan, berikan masa untuk smartphone anda untuk 'berehat' atau 'tidur' dalam beberapa jam.



Good tips bukan? So, follow the tips untuk save bateri korang. Tak payahlah selalu nak charge setiap hari, kan? hehe ^_^ 


creadit to awak dan juga awak ^_^

You Might Also Like

8 comment di sini.

  1. satu sampai lapan sy dah amalkan.. tambah sikit info, jgn caj bateri terlalu lame, nnt bukan bateri tu cpt lemah je, boleh rosak terus.. :) comel lah hp tu. ur phone ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betul... kalau cas terlalu lama phone boleh rosak gamaknya...^_^

      Delete
  2. jarang off handphone kecuali laa off sb habis bateri hehehe..
    ehh baru ingat..
    ur name kan..
    hudahud..
    mengingatkan saya dengan sorg blogger lama.. dulu rapat dengan dia juga..
    tp awal bulan 4 or 5, dia da meninggal dunia sb penyakit..
    tu yg bila tgk nama awk, my trus teringat kt arwah sb nama dia pn
    hudahud.. tp arwah lebih suka guna nama 'hudahudhud'

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh i see... takziah for u and your friend's family..

      Delete