Boleh ke study last minute?

by - November 14, 2018



Assalamualaikum, =D

Hi semua,

Ni jawapan kepada soalan di atas:-
Boleh dek. Tapi jangan last minute, semua nak habiskan chapter jam tu juga. Karang nanti, dalam dewan takut jadi lain pula. Bila dah last minute ni, korang perlu revise balik jer. Tak perlu la kot, nak study satu buku teks. 

Image result for study tumblr

Study last minute be like:-

Focus. Ambil mood study. Dan study. 
Off phone. 

Study soalan target. Study chapter yang cikgu/lecturer dah target akan masuk periksa. 
Normal cikgu/lecturer akan bagi banyak pembayang, jadi percaya je pembayang - pembayang atau ramalan yang cikgu/lecturer bagi. Then study. 

Tapi, baca juga sekali lalu chapter - chapter lain yang berkenaan. Supaya kalau ada soalan - soalan yang tak diduga keluar, korang boleh jawab. 

Study nota ringkas. Jangan study satu buku teks, nota berjela. Jangan. Nanti kepala serabut. Lagi kalau subject tu fully teori. Serious boleh pening lalat. 

Baca dan faham. Hafal point sahaja. Tak perlu hafal satu buku teks tu, nanti pening lalat pula dah last minute ni.

Untuk subject kira - kira. Hafal formula. Mesti, wajib. Dan practice sampai faham setiap concept. 

Amalan - Solat. Baca Al - Quran/Yassin/Waqiah. Solat Dhuha. Cuba ni, InsyaAllah masa dalam exam, dipermudahkan. 

Tawakal. Jangan tawakal cepat sangat tau. Dalam dewan tu, kalau tak boleh jawab. Cool kejap, selawat, then cuba ingat point yang korang dah hafal before. Lepas tu, jawab dengan tenang. Bila dah habis masa untuk menjawab, then baru tawakal ok =D

Keep it up. 

Good luck untuk adik - adik SPM dan bagi mereka yang nak duduki final exam tu =D

p/s: sis rindu nak sambung study balik, hehe 

You May Also Like

5 comments

  1. Good luck buat semua anak-anak..
    Anak saudara Sis pun ada amik SPM..

    ReplyDelete
  2. sebenarnya ain bukan jenis study last minit.hahahhaa.. tapi kalu subjek membaca ain akan cari geng to make sure i understand the chapter..sebab ain tak suka subjek membaca.. subjek calculation haaaaa tuhhh memang giler.hehehhee..

    ReplyDelete
  3. tak boleh nak masuk kalau study last minit ni..hahahah

    ReplyDelete
  4. kalau benda yang memerlukan banyak pembacaan susah lah nk masuk kalau study last minit..

    ReplyDelete