Effective of skincare routine

Sunday, March 25, 2018



Assalamualaikum, =D

Hi,


Got a new place untuk sorok, hahaha.
So bolehlah baca buku, cari some idea (maybe), dan update blog di sini. 

Bila duduk kat tempat yang ter'sorok' ni, dapat pula idea. 
Alhamdulillah, boleh ler kita update article dengan idea - idea tersebut. InsyaAllah.
Oh ye, new article will be update soon, nanti huda share link dekat sidebar ok =D.

So entry kali ni, nak cerita pasal the effective of skincare routine. Pernah tak perasan ramai yang post dan share, dia punya skincare routine. Ada yang breakout, lepas tu bila buat skincare routine, muka dia jadi ok.

Sebagai seorang wanita, eh tipulah kalau kita tak rasa macam nak follow step dia. Kot dapat muka yang ok. 

Niat dihati memang ler nak wajah yang flawless. Tapi bila fikir balik, nak flawless course penjagaan dia dah berapa. So last - last, aku decide untuk ikut basic skincare yang biasa - biasa jelah. Yang penting, muka ok, tak nampak kusam dan tak breakout. Enough. 

Alhamdulillah, so far lepas beberapa bulan maintain dengan skincare routine yang basic, muka aku dah ok sikit, dan tak nampak kusam.

Sekarang ni, huda try to maintain pakai set of Himalaya.
Ok tak bila pakai?

Jujur, huda tak dapat nak comment it well. Sebab huda baru je, beberapa bulan pakai product ni. 
Bila dah enam bulan atau setahun, then baru boleh buat review yang betul - betul.

For now, dah dekat 3 bulan pakai, rasanya ok. Alhamdulillah, bila pakai takde rasa gatal dan kulit merah - merah. 

Kadang - kala kulit yang sensitive akan jadi kering. So pakai lah mosturizer, sebagai pelembap untuk muka korang. 
Pakai juga sunblock, untuk protect kulit wajah korang dari sinaran cahaya matahari, dan bagi mengelakkan pigmentasi. 

Cream ni akan dipakai bila perlu sahaja. 

Kadang kala, ada juga time - time datang sensitive tu. Which is kulit merah dan gatal - gatal, huda akan apply salah satu cream ni, pada wajah. Dan huda akan pakai senipis mungkin.

Oh ye, kalau nak lagi ok, apply toner. Huda memang jarang apply toner kat muka.

Short note from me,
Apa yang huda boleh cakap dekat sini, korang pilih je apa - apa jenis pencuci muka, atau product penjagaan wajah, yang sesuai dengan kulit korang. Biarlah orang kata korang ni demand, nak pakai product mahal ke apa. Asal kulit wajah korang ok, dan tak break out. 

Sebab kulit wajah kita, (apa jua jenis type skin korang), takkan sama dengan orang lain. Even product pun pakai, lain - lain jenis product. 

Dan yang penting, minta nasihat yang lebih pakar. 

Atau kalau nak baca article, atau dengar pendapat orang untuk pakai product ni, product tu, ok. Cuma sebelum beli, korang study well dulu sesuatu product. Jangan terus main beli. 

ok, last but not least.
Pastikan, selalu basuh korang punya peralatan make up tu. Penting.

Sebab bila tak basuh, bacteria akan melekat kat brush. Lepas tu bila korang pakai, akan melekat pula kat muka. Tu yang menyebabkan kadang muka korang gatal - gatal tu.

Before and after making skincare routine.

Selepas beberapa bulan keep buat routine skincare. So far Alhamdulillah, kulit wajah semakin ok dan tak kusam.

Done share my part. 

Thanks singgah dan baca entry kali ni. 

Assalamualaikum =D

You Might Also Like

0 comment di sini.