Cara mudah untuk cuci berus make up

Saturday, October 28, 2017


Assalamualaikum, =D


Hi semua,
Happy holiday.

Hari minggu macam nilah, masa yang sesuai untuk aku duduk di meja kecil aku dan update entry blog ni. So hari ni, nak share satu tips paling ringkas untuk cuci berus make up. 

Ada banyak cara yang kita boleh ikut dekat youtube channel tu. 
Aku pilih cara paling mudah. 

Tak perlu brush egg (tools to clean your make up brush).

Kenapa kita kena kerap basuh berus make up? Supaya berus make up kita kekal bersih. Yelah, kalau ianya berdebu dengan make up lama, rasa macam tak selesa pula nak gunakan pada hari - hari berikutnya.

Ini antara barang/alatan yang diperlukan untuk mencuci berus make up. 


Step pertama: 
Ambil berus make up, dan basuh dengan menggunakan air yang mengalir. 

Step ke2 - 
Letakkan sedikit sabun mandi dekat tangan korang (gunakan dalam kuantiti yang sikit sahaja), untuk mencuci setiap satu berus yang korang ada. 

Step ke 3:
Pastikan keadaan tangan korang bersih dulu.
Gosokkan berus - berus make up dengan perlahan dekat tapak tangan korang.

Buat step 1 hingga 3 beberapa kali, hingga tiada lagi kesan make up yang tertinggal di berus make up tersebut.

Untuk memastikan berus make up korang betul - betul bersih. 

Step ke 4:
Tuangkan sedikit make up remover dekat tangan korang (gunalah make up remover yang korang selalu gunakan), kemudian gosokkan satu persatu berus make up yang telah dicuci tadi (seperti step yang ke3).

Jika ada kesan kotor, ulang step 1 - 3 semula. Jika tiada, bilas berus make up tersebut dengan air yang mengalir. 

Step ke 5:
Ambil sehelai tuala, dan susunkan satu persatu berus make up korang. 

Tunggu hingga ianya kering, lepas tu simpan dan boleh gunakan seperti biasa. 


Harap entry ni dapat membantu korang. Thanks singgah baca blog huda dan entry kali ni.

Bye,

Assalamualaikum =D

You Might Also Like

5 comment di sini.

  1. CCL selalu rendan kejap dengan makeup remover cleansing water . lepas tue keringkan

    ReplyDelete
  2. orang cakap cuci pakai olive oil pun boleh.

    wallahualam

    ReplyDelete
  3. senang je rupanya. Thanks farah! :D

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing the tips. Berguna in the future ni sebab berus make up tu pun belum guna lagi. Hihihi. ;)

    ReplyDelete