Tips untuk buat final year project

Wednesday, July 12, 2017



Assalamualaikum, =D


Hai semua,

Pagi,

Previous entry aku ada tulis satu entry berkenaan dengan proposal (atau ada sesetengah universiti call that FYP1). Its same actually. Biasanya FYP (atau final year project) memang di buat dalam dua semester masa level degree. Proposal (FYP1), akan dibuat semasa kita di first semester on third year. While for FYP 2 (instead of the real/final FYP), kita akan buat masa second semester on our third year in the university.

Image result for computer tumblr
Just click on the picture, to read my previous entry about the proposal (FYP1)

Tips untuk buat final year project. So hari ni nak cerita serba sedikit tentang FYP, hope dapatlah tolong korang serba sedikit. Basically FYP ni, adalah continuously dari proposal yang aku dah buat masa semester 5. 

Bila nak buat FYP.

Image result for computer tumblr


1. Jumpa supervisor.
Yes, memang dari zaman proposal pun kita memang tak boleh nak miss jumpa our supervisor untuk bincangkan a single things regarding our proposal. 

Dah nama proposal (FYP 1), biasanya mesti ada error. Kalau tak ada error tu kira, dah terror gila buat research hehe. Error tu pula, based on juri lah. Dia bagi kita small error, medium or big error (perhaps, janganlah big error). Pening gila tau kalau dapat big error tu. 

So kalau tak nak dapat big error tu, jangan pandai - pandai buat research tanpa bincang dengan supervisor. Macam aku cakap tadilah, a single things berkenaan dengan research mesti kena bincang dengan supervisor, untuk mengelakkan big error ni. 

2. Focus on FYP (FYP2)
Biasanya masa FYP ni, adalah untuk do a correction mana yang ada mistake error, masa proposal (FYP1) yang lepas. Then it will be continue with, buat finding berkenaan dengan research yang kita dah buat. Findings ni, include kita nak kira population, kita nak buat analysis berkenaan dengan research kita. 

Sebelum kita buat pengiraan ni, kita akan banyak sangat kerja. Nak cakap pasal tak tidur malam, tak cukup tidur, instead of tak ada selera nak makan, tu perkara biasa masa buat FYP dan proposal. Sebab selain FYP, kita ada quiz, mid term, assignment yang perlu kita kejarkan juga. So memang kena pandai bahagi masa kat sini.

Kerja - kerja sebelum buat findings.
i) mantapkan content
Seperti yang aku nyatakan kat point pertama tadi, kita kena jumpa supervisor untuk buat correction untuk proposal, untuk mantapkan lagi kita punya content. 

Bila content dah mantap, supervisor dah approve. Kemudian kita kena buat research questionnaire pula. Nak buat research questionnaire ni memang bukan satu perkara yang mudah. Bila dah nama ianya satu perkara yang agak rumit, sekali lagi kita kena berjumpa dengan supervisor dan ask them how nak buat questionnaire. So nanti supervisor akan guide kita how to do this, how to do that.

ii) Questionnaire
Basically questionnaire ni, korang kena cari journal yang ada questionnaire (regarding dengan apa yang korang tengah kaji sekarang). 

Biasalah masa buat final year project ni, memang kita takkan pernah berpisah dengan laptop. Siapa yang rabun tu, benda biasa kalau power kau pun, turut bertambah (haha cakap diri sendiri sebenarnya). Selain tak berpisah dengan laptop, kita juga tak berpisah dengan journal.

Bila dah jumpa journal yang ada questionnaire ni, jangan terus copy and paste. Show it to your supervisor, bila supervisor dah approve korang punya journal tu, dia akan guide korang macam mana nak buat langkah seterusnya.

Prepare questionnaire.
(Before and after prepare the questionnaire).

There have two type of preparing questionnaire. Ada adapt dan adopt. 
Adapt = maksud dia, korang just ambil idea je dari journal tersebut, dan korang akan buat questionnaire yang baru.
Adopt = maksud dia, korang just copy and paste je bulat - bulat questionnaire, daripada journal tersebut. 

So untuk buat adapt and adopt ni, and again korang kena consult dengan korang punya supervisor.

Mesti korang bosankan, aku asyik tekankan untuk jumpa supervisor. Ye, memang. Again, a single things of your research, you need to get a guidance from them. Sebab nanti kang at the end korang punya result of FYP dapat big error, so tak memasal korang kena buat semua balik. Perkara ni paling nak dielakkan dari berlaku. 

iii) lepas buat questionnaire
Selepas korang punya research questionnaire, gedebak gedebuk dah siap. Normal it will take a month macam tu nak siapkan questionnaire sahaja. 

Oh lagi satu, masa final year ni, janganlah ada yang nak honeymoon bagai. Sebab memang tak akan dapat. Research ni, memang buat korang tak cukup tidur, tak cukup have fun. Bila nak have fun, hati tak senang, sebab research tak siap. Jadi, lepas buat research jelah ada istilah nak honeymoon tu hehe ✌😀. Tapi kalau sesekali nak release tension pergi tengok wayang, window shopping, tu buat jelah. Lepak untuk release tension. Stress tau, asyik belajar dan hadap journal instead of siapkan FYP tu.

Untuk FYP ni, jangan bertangguh, make it fast. Buat awal, siap awal. Sebab dekat FYP ni, sesuatu tu memang ambil masa yang agak lama. 

Sebelum buat questionnaire, please identify first korang punya audience. Korang punya area. Dekat mana korang nak distribute korang punya questionnaire, pada sapa korang nak distribute questionnaire korang.

Lepas dah gedebakk gedebuk buat questionnaire, dan dah di approve, masa untuk distribute korang punya questionnaire dekat audience yang korang dah select tadi tu. Nak select audience pun, bukan senang. Yang ni pun ambil masa. Aku dari Pahang sampai nak turun naik JB (nasib rumah aku dekat JB), so macam tak adahal sangat. Kawan - kawan satu group pun sama, turun naik KL dan Kuantan, semata - mata nak distribute questionnaire. Tapi cost juga. 

Basically, FYP memang guna banyak cost juga.

Bila dah distribute questionnaire, kena tunggu pula diorang bagi jawapan. Masa nak tunggu tu, korang touch up la, apa yang patut untuk FYP korang tu. Paling lama, ambil masa sebulan (untuk dapat jawapan dari audience), paling singkat dua minggu. Lepas dah distribute tu, jangan duduk diam. After two weeks, call them and ask them about your questionnaire. Yelah, basically dorang ni kerja, memang malaslah nak layan jawab - jawab questionnaire ni. So kita student pun, kena faham dan bagi diorang ruang dan peluang untuk jawab questionnaire tu.

Lepas dah dapat jawapan dari mereka, again korang kena jumpa supervisor untuk step seterusnya, buat findings. Findings ni relate dengan nak kira population, dan nak kira percentage regarding dengan questionnaire kita tu. Yang ni pun ambil masa juga.

Untuk buat population ni, basically guna SPSS, untuk memudahkan kira population dan pelbagai, instead of kena tau nak guna method apa, untuk kira semua tu. Sama ada nak guna correlation, regressions and others. Aku budak business, so guna SPSS. Course lain, not sure. Tapi method rasanya sama je, kena buat correlation, regressions etc etc...

Summary of findings
After done with your findings, the last step of your FYP. You need to prepare your summary of findings, instead of do the conclusions and recommendations too. This is the easier one.

Consult with your supervisor.
After done all your research, again and again and again, do consult with your supervisor. Supervisor akan review you punya research dan after been approve by him/her, so then you can prepare for your presentation. Ask them too, apa yang perlu korang buat untuk prepare for your big project tu. 

3. Final step - Presentation.
Sama juga macam proposal, korang kena present FYP korang (of course) depan juri. 

Ini paling mendebarkan. Fuh. 

But its takes 30 minutes to 1 hours only (haha lama kan? Ya, based on juri juga, nak lama atau nak sekejap). Sebab memang banyak benda dia nak tanya, so korang kena be prepared, dan bersedia all the times. Jawab dengan penuh keyakinan. 

4. Done
Yeah, after done with your presentation not mean you are done with all. Tapi boleh tarik nafas kejap sebab dah habis present.

Eh, why why why pula? Kan dah habis present means dah habislah semua.

Yelah, kejap belum habis cerita. Lepas korang present, korang kena tunggu dulu result korang. How big your error. Whether it is just small error, medium or big error. 

After get your result and know your error, of course you need do a correction. Even sekecil - kecil mistake pun, korang kena buat correction. Lepas buat correction tu, korang kena show it dekat juri atau supervsior. Lepas diorang dah approve, then baru boleh buat copy of our final year project, after that we need to submit the copy to the coordinator of FYP.

Kalau kat campus aku, kena hantar beberapa minggu before exam, so memang kena push nak prepare untuk exam, push nak siapkan final year project. 

Lepas dah siap submit semua, then barulah boleh tarik nafas lega. Fuh, lega sangat sebab semua dah selesai dan boleh focus on your final exam.

Pung pang pung pang, yeahhhh done your study life.

p/s: Alhamdulillah I have done my part. Thanks to my group members and our supervisor yang sangat banyak membantu and also my group member, yang sangat banyak bagi kerjasama sampai habis FYP. 

Image result for happy tumblr
Orang cakap, bersusah - susah dahulu, senang - senang tu kemudian hari.
(peribahasa apakah ini haha).

Fuh....

Honeymoon. 

Kerja, kumpul duit, fikir pasal masa depan, if ada jodoh kahwin. eh eh? haha (no, just kidding).

Oklah guys, sampai sini sahaja yang sempat huda tulis. Harapnya entry ni dapat guide korang serba sedikit berkenaan dengan FYP ok) 😅 .


Image result for graduate tumblr
Just focus on your studies. 
Biasanya nak habis study, dugaan dia hebat juga. So kena bertabah dan sabar, untuk hadapi ujian mendatang.
Apa - apa yang berlaku, focus study, focus final year project, focus pada dream kita after habis study.


Thank you singgah dan baca entry ni. 

Salam =D

You Might Also Like

1 comment di sini.