Bila dah habis belajar, mestilah nak kerja

Tuesday, June 06, 2017



Assalamualaikum, =D

Hai semua,

Bila dah habis belajar, mestilah nak kerja. Memandangkan baru habis internship, beberapa minggu lepas. Aku terus buat permohonan kerja, hantar resume sana sini, dan jawatan tu mestilah yang related dengan course yang aku ambil. 

Puas aku tunggu orang panggil interview, tapi tak kunjung tiba. Hinggalah satu hari,

Aku dipanggil interview oleh sebuah company (tempat aku bekerja sekarang). Aku mohon jawatan A, tapi aku di tawarkan jawatan B. Sebab, jawatan A memerlukan orang yang berpengalaman. Jadi aku admit di situ. So atas nasihat mak ayah, family dan kwn kwn terdekat, aku accept jelah jawatan B (walaupun jauh di sudut hati cakap, tak nak, tak nak. Nak juga kerja dalam bidang aku, bidang yang aku ambil masa dekat kampus)...

Image result for work tumblr

Tapi kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan segalanya. 

Rezeki dah depan mata, kenapa nak tolak? 
Jadi aku terima.
Pula tu rezeki ni datang di bulan Ramadhan =)

Aku harap aku dapat memotivasikan diri aku dalam bidang pekerjaan ni, Insyallah.

Walaupun belajar bidang lain, kerja pula dalam bidang lain. Takpelah ambil pengalaman, sebab pengalaman tu jauh lebih mahal. So positive huda, positive huda ✌.

Aturan Allah kan jauh lebih baik =) . 



You Might Also Like

3 comment di sini.

  1. Skrg kerja susah nak dapat. kdg kesian kat roommate kejap2 tukar kerja selepas grad.. susah nak kerja dlm bidang yg kita nak.. apapun positif ja, Insya'Allah timba pengalaman dulu.. Selamat bekerja

    Boleh singgah sini
    https://ciknurul23.blogspot.my/2017/06/lirik-lagu-despacito-versi-ramadan-by.html

    ReplyDelete
  2. Betul tu rezeki Allah tu luas.. Kita pun taktahu perancangan DIA macam mana kan? Yang penting doa ;) Ingat, Allah tak bagi apa yang kita nak sebab Allah tahu apa yang kita perlu. Selamat menempuh zaman kerja. Ramadhan Kareem

    ReplyDelete
  3. In sha Allah..lama2 ok la tu nanti

    ReplyDelete