Diet dengan cara diri sendiri

8:00 AM



Assalamualaikum, =D


Hai semua,

Morning,

Aku suka baca posting dekat facebook tu berkenaan dengan diet, impress la rasa. Kita pun rasa macam nak kurus je, turunkan berat badan. Tapi yelah, kadang kita tak mampu untuk ber diet macam tu. Aku sendiri pun tak mampu nak diet macam tu tau, sebab aku tak boleh tinggalkan nasi at all.

Pada aku nasi tu penting. Cuma sekarang aku ambil dalam kuantiti yang sikit.

Kenapa aku tak boleh tinggal nasi? Hehe, jenis aku ni kalau tak makan nasi perut cepat masuk angin dan gestrik. So apapun, aku kena ambil juga nasi walaupun dalam kuantiti yang sedikit. 

Image result for diet tumblr

Dulu aku ni memang tak reti nak ber - diet. Sangat tak boleh kalau nampak makanan, ada je benda nak beli dan nak makan. Hihi. Maka diet aku terbatas. Impian tu hanya tinggal impian.

Tapi bila dah pakai braces ( a month ago), it help me a lot. Sebulan aku tinggalkan nasi dan makan bubur je. Lepas tu, mak aku siap masak nasi yang lembut tu (air banyak sikit). So bolehlah aku makan, tu pun sekarang aku makan dalam kuantiti yang sedikit.

Bila kita ambil nasi hari - hari dan kurangkan kuantiti pengambilan, InsyaAllah sedikit sebanyak ianya membantu. Alhamdulillah berat badan aku turun sikit demi sikit, hihi.

Dalam masa yang sama, segala benda banyak yang aku kurangkan.  Ayam pun dah jarang sangat makan.

Alhamdulillah oklah, hihi.

So in conslusion, biar kita kurangkan pemakanan seharian kita tapi jangan left semua tu secara mendadak. Sebab karang, takut pula badan kita terkejut (eh, apa ni apa ni? haha).

Right?

Ok guys, thanks singgah baca entry ni.

You Might Also Like

4 comment di sini.

  1. yes indeed. nak tinggalkn boleh tapi kena ganti dengan yang lain, sb nasi ni bekalkn tenaga kpd kita.

    ReplyDelete
  2. betul tu farah.. kalau nak diet, tak semestinye tak sentuh langsung nasi.. kena jugak makan nasi tapi dalam kuantiti yang sikit..

    ReplyDelete
  3. diet x perlu berlapar...nasi memang memang tak boleh tinggal dah perut org melayu tp ambil quantiti yg sikit lah.. boleh try mee/nasi konjac atau oat

    ReplyDelete
  4. nak kene diet gak ni.. berat dh berlebihan ni.. hehehe

    ReplyDelete