Short semester

9:42 PM Farah 10 Comments



Assalamualaikum, =D


Hai semua,
*sambil lambai - lambai korang semua yang baca entry hakak kali ni, haha*

By the way, thanks dekat korang yang rajin singgah blog yang dah lama tak update, yang dah lama menyepi, yang tuan blog dia saja buat - buat busy, haha. Ala, short semester bukan sibuk dengan kelas pun. Tapi short semester kali ni, hakak jadi budak practical dekat salah sebuah company. 

Balik kerja, penat walaupun kadang - kadang budak practical bukan ada kerja sangat, haha. Eh, tapi mulut kena ringan - ringankan tanya ada kerja tak, walaupun kau tengah free. Sebab masih student. Fikir stay kat company tu, kau just nak belajar how the real life dalam bidang pekerjaan ni, apply apa yang kau dah belajar, dan fikir nak belajar macam mana nak handle sesuatu task, how to adapt dengan alam pekerjaan ni. Walaupun hakak dan abang kat situ jenuh dengar kau minta kerja, haha. Tapi sekali kau dapat kerja, memang betul - betul kerja. 

Tapi serious, praktikal kali ni aku rasa seronok, walaupun sebenarnya suasana macam quick tough juga. Kadang - kadang rasa nak nangis, tapi pendam je, haha. Tak mampu nak luah dek kata - kata, cuma kadang - kadang tu terlepas, haisyh maap la. 

Image result for kerja tumblr

Sebenarnya bila practical kali ni, macam - macam aku belajar. Dari cara buat kerja, dari cara angkat call (biasalah department HR, tiap tiap hari telefon berdering haha), macam mana nak entertain client kau (which is pekerja, sebab yelah aku duduk department HR. So client kiteorang dari orang luar sampai pekerja dalam syarikat tu sendiri), dari cara macam mana kau nak bercakap (haha bab ni masih terkial - kial nak belajar kot. Tapi aku belajar, walaupun kadang kena sound. Biasalah tu. Kadang terketar - ketar nak cakap, sampai aku fikir macam mana aku nak cakap and nak sampaikan sesuatu).

Throwback kejap. Ingat lagi, first day lapor diri, rasa macam ramai gila orang datang dekat department HR. Masa tu, aku dah pelik, apahal lah ramai sangat datang pagi - pagi macam ni (pukul 8.15 dah ada beberapa staff tunggu depan department HR tu ha). Telefon pula asyik berdering, haisyh. Busy betul. Tapi bila dah hari - hari, dah biasa. 

Minggu pertama masuk, aku tak kenal department, sampai kena gelak weyh...sebab tak kenal department. Bukan orang dalam department akulah, tapi orang department lain. Ada 30++ department, aku tak di briefing lagi kot, tak dikenalkan dengan department, ketua unit lagi masa tu. Yelah, time aku masuk semua orang sibuk, bila masa dia nak kenalkan aku dekat department - department lain. Jadi aku redha jela dengar diorang ketawa kan aku. Masuk minggu kedua, kebetulan ada budak - budak baru masuk, so akak (executive kat situ), bawa kami budak baru round kat dalam company tu, dan masuk department by department. Ha, kat situlah aku baru kenal department, aku kenal sister (senior staff nurse - ketua unit), dan ketua unit yang lain.

Ok, aku bole cakap aku intern kat hospital jela. Nanti korang pelik pula baca, company apa yang sampai 30 department ++ ni, haha. 

Now dah kenal department, dah kenal ketua unit,  sebab memang wajib tau, jadi wajib la kena peka semua benda. Dah kau duduk HR department. Kau tak tahu masuk minggu ketiga, memang nak kena ketuk. Kecuali bila kau baru diminta buat sesuatu task tu, kalau tak tau at first takpe. Tapi kalau dah tau, buat - buat tak tau ada kang kena hempuk. Eh tak, aku gurau je haha. 

Ok dah sampai sini jer mampu cerita. Cerita lain, let's me keep it as my privacy, eceh...Walaupun mencabar, at the same time penat, tapi pada aku seronok. Ada akak kat situ, dua tiga kali juga pesan dengan aku, biasalah nilah life kerja huda. Jadi aku pun, belajar dengan kebiasaan yang mungkin satu hari, aku juga akan berhadapan dengan situasi begitu. Even now aku dah faced dah sikit haha. Tapi its normallah. 

Eh, kerja is kerja. Benda - benda yang lain tu, jangan fikir hard sangat yang penting performance dalam syarikat.

Oklah guys, sampai sini jer tau yang bole update sebab ada kerja lain nak buat hehe. 
Bye, 
Salam =D



You Might Also Like

10 comments:

  1. Semoga diperingankan dengan segala urusan, apa2pun gud luck farah.

    ReplyDelete
  2. gain as much experiences from the internship program okay ^^

    ReplyDelete
  3. Tiba2 teringat pula pengalaman internship dan praktikal dulu hehe memang banyak kenangan lawak. Good luck ya sis, semoga berjaya habiskan pengajian.

    ReplyDelete
  4. πŸŒΈπŸ’“πŸŒΌπŸŒΈπŸ’“πŸŒΌπŸŒΈπŸ’“πŸŒΌ
    Hi ... Anda telah ditag ... Pencarian bloglist CikJaja bagi Apr dan May ...Jom join sama, meriahkan lagi suasana...
    πŸŒΈπŸ’“πŸŒΌπŸŒΈπŸ’“πŸŒΌπŸŒΈπŸ’“πŸŒΌ

    ReplyDelete