Move on jela

Wednesday, February 01, 2017



Assalamualaikum, =D


Hai semua,

Perkataan 'move on' ini bukan sahaja untuk ex boyfriends yang dah pergi meninggalkan kita, ewah haha. Tapi perkataan ni juga sesuai dengan kawan - kawan yang pergi meninggalkan kita. 

Move on? Nak move on bukan senang. Kau cakap senanglah.

Come on bebeh...I pun, pernah je berhadapan dengan dua situasi ini. Oppssss, hihi. Tapi yelah nak buat macam mana, dah tak ada jodoh untuk bercinta dan berkawan dengan mereka. Jadi aku terpaksa move on biarpun makan masa berhari - hari, even berminggu dan ada makan bulan juga ada makan tahun. Come on, its life. 

Setiap orang akan faced benda yang sama, cuma situasi yang berbeza. 

Image result for broken tumblr

Memang perit untuk kita telan sesuatu perkara yang amat memeritkan, yang amat menyakitkan, yang amat mengecewakan dan meng meng yang lainnya, haha. But its life. Tak semestinya kita putus cinta, dunia kita gelap. Tak semestinya kita hilang kawan, dunia kita gelap. 

Anggap je apa yang terjadi tu semua pengajaran. Jangan anggap apa yang berlaku tu, salah kita 100%, sebab tu mereka tinggalkan kita. Ada juga salah daripada pihak mereka, cuma mereka tak nak mengaku salah. I ada nampak, tapi I tak nak cakap. Better diam diri. Dan mungkin, ini yang terbaik, ala chill lah. Apa - apa pun, kau buat baik je dengan semua orang. Kita ni nak puaskan hati semua orang, memang idok lah sayang. 

Even kau buat baik pun, kau kena betray. Apatah lagi, kalau kau tunjuk atau tertunjuk perangai kau. Kadang kita tak ada niat nak buat macam tu pun, orang dah salah anggap. Ini semua dunia. Benda biasa. Jadi chill jelah. 

Kalau dikecewakan dalam percintaan pun, memang sedih. Tapi dah dia tak nak, nak buat macam mana. Takkan, kau nak paksa untuk mencintai kau pulakan. So ramai yang cakap, biar lelaki yang sayangkan kau dulu, baru kau belajar untuk terima dan sayang dia. (Yang ni den not sure lah ye, orang yang cakap, haha).

Anggap je mereka bukan terbaik untuk kau. Kalau mereka tak terima kau dalam hidupnya, InsyaAllah kan ada orang lain yang terima kau.
Dan yang paling penting, anggap je semua ni ujian Allah.


Jadi bila orang cakap, sabar...Bila orang cakap, move on je beb!

Kau jangan pula marah orang tu, 
Dia cakap macam tu, sebab dia dah pernah berhadapan dengan situation macam ni. Sebab tu dia cakap macam tu. 


Aku pun, dulu susah nak terima, kalau orang cakap 'move on', sabar. Haha, rasa geram sangat. Tapi bila dah lama - lama, aku fikir. Betul juga, apa diorang cakap. So, Alhamdulillah now dah boleh jalani sesuatu dengan hati yang gumbira.

Cuma kalau sesekali rasa macam sakit hati, rasa teringat, benda biasalah la sister. Kita ni manusia biasa, tak sempurna. Cuma jangan layan perasaan tu sangat, makin dilayan makin sakit. So, chill...

Lagi satu tips, paling penting kau dekatkan diri dengan Allah. Dalam doa, nak luah sampai nangis - nangis pun silakan...Itu hak awak, InsyaAllah nanti lama - lama awak rasa lega. Lama - lama Allah buka jalan untuk kau berdiri teguh dekat kaki sendiri tanpa fikir benda ni sangat. Bila kau teringat, kau pun tak rasa sakit sangat. Sebab, kau dah serahkan segalanya pada Allah =D . Inilah jalan move on yang terbaik, der...

Bukan dengan berdoa sahaja kita dapat cool, tapi kita juga kena berusaha. Macam kita nak cari jodoh, haha. Usahalah untuk lupakan mereka yang dah lupakan kau. Contohnya macam, buang number phone, buang segala gambar, buang segala benda yang boleh ingatkan kau pada si dia. InsyaAllah, lama - lama kau akan berjaya. Cuma benda ni, take time. Jadi memang kena banyak bersabar. 

Dan, anggap je entry ni sebagai kata - kata semangat dekat korang yang tengah cuba nak belajar move on. Aku pun masih belajar lagi. Apa ingat senang ke nak move on, haha. Take time ok, take time, hehe. 

Oklah, sampai sini sahaja entry yang sempat huda tulis. 
Salam,






You Might Also Like

3 comment di sini.

  1. This isn't my first time have been left hanging by my ex(s) so I'm used to it even though deep inside me is still hoping but I didn't expect too much because I know the possibility for me & him is so least. But it's okay, we just need to keep f**k everything & live. Prove them we can be happy as much as he was with us.

    For friends or even well known as FAKE FRIENDS, I care less about this. Idgaf if people want to leave because they are not the only person I have in my life. Lagipun, if they truly value the 'friendship', they won't leave. They will stay no matter what.

    Chin up girl, we have a long way to go.

    ReplyDelete
  2. I have a friend who left me. Sakit putus kawan ni lagi pedih dari putus cinta hahaha last last kita fikir "lantak kat dia lah. I don't need her to keep on living"

    ReplyDelete
  3. It's not a good feeling when you lost something you cared very much. But need to realize it won't make go nowhere from holding that feeling. Do whatever it takes to make you yourself better again. Shine and rise! It's time to focus on yourself more and do better for yourself. Goodluck!

    www.lakiterok.com

    ReplyDelete