Perempuan dan make up

9:17 AM



Assalamualaikum, =D


Hai semua,

Pagi guys 😇 (smile with hello, katanya). Dah ada emoji ni, jadi kita guna mana emoji yang sesuai dalam blog ni. Entry kali berkisar tentang, 'perempuan dan make - up'. Umum tahu, yang perempuan memang tak dapat dipisahkan dengan alatan make - up dia, walaupun hanya dengan menggunakan product - product make - up yang so simple, example like bedak compact, eye shadow and others.


I do not have much product make up ni, sebab secara jujur aku tak reti nak ber - make - up sangat, unless dengan tepek segala foundation, moisturizer, bedak compact, lips ice dan gincu. Simple as that je, yang aku guna so far. Adalah berangan nak beli the other product and nak tambah koleksi, tapi bila fikir balik nanti jela. Time kerja je nanti. 

Lagi pun, aku dibesarkan dengan zero. I mean kalau bab make up ni. Memang tak diajar dari kecil. Belajar pun sendiri bila tengok kawan pakai, bila tengok sekeliling I pakai, bila tiba - tiba ter - interesting nak tengok video tutorial ,make up dalam youtube dan bila tiba - tiba bagitahu mak nak beli product itu dan ini, dan tak lupa untuk minta pandangan seorang ibu.

I think ibu is one of good advicer untuk semua benda, kan?

Bila dah meningkat ke alam dewasa ini, sedikit demi sedikit jiwa nak belajar make up tu dok meruntun - runtun, haha. Tapi belinya tak juga! Sebab tu semua kehendak bukan keperluan. So I ni, biasa - biasa je, jadi make - up tu aku hold dulu, dan akan beli time dah kerja nanti. Sekarang masih lagi bergelar student, lagi dah final year ni, semakin hari semakin busy mengalahkan apa. Balik rumah untuk tidur je, selebihnya sibuk dengan kelas, asssignment, quiz dan fyp. Ok, benda tu normallah. So disebabkan sibuk juga, kadang - kadang aku dah malas tahap apa, even nak apply bedak compact pun malas. Tapi kadang - kadang gagahkan juga dok apply bedak kat muka, sebab nanti muka nampak pucat. So tepek jelah satu wajah dengan rata. 

Actually this is my new collection, product from Maybelline. Baru je beberapa bulan tukar and I feel comfort bila guna dua product ni.  

Currently use this two product. 
Foundation and Moisturizer from AG2000.
Hanya product ni sahaja yang suitable dgn kulit wajah huda. Huda pernah juga beberapa kali tukar product lain, tapi ianya tak berapa sesuai. So, Alhamdulillah bila dah cuba huda maintain je pakai AG2000 ni.  

While I apply all the make up product that I have.

Walaupun hanya ada barang make - up yang simple sangat, tapi huda ambil masa hampir 10 minute untuk bersiap. Haha, tu baru muka sahaja. Belum lagi sebut part pakai tudung, apa semua tu. Well, perempuan memang akan mengalami sesuatu benda yang sama, which is "banyak baju, banyak tudung, tapi tak tahu nak pakai mana satu. Dan kadang - kala bila rasa tak matching dengan baju yang di pilih, atau tak sesuai dengan tema, tu sebab rasa tak ada baju dan tudung yang nak di pakai,", Am I true? hihi. 

Ok guys, sampai sini sahaja yang sempat huda update. Ni pun punya dua hari dok bubuh ayat sikit - sikit dalam entry ni. Masa amat mencemburui kita sekarang. But Alhamdulillah at last I can done my part untuk tulis entry kali ni. 

Thanks singgah dan baca entry kali ni,
Salam 😄.

You Might Also Like

11 comment di sini.

  1. Kan memang x dpt dipisahkan waima sebatang lipstik hehehe

    ReplyDelete
  2. samalh. yui pun ada hat makeup simple aje. sbb xpndai.hehe

    ReplyDelete
  3. saya lagi simple..pakai pencuci muka je..dah kerja pun sama..hehe..ni baru nak berjinak-jinak dengan Secretleaf..kosmetik dari formulasi natural..kalau minat bleh bgtau ..hehe :)

    ReplyDelete
  4. kira ok la tu. Kite poulak cuma pandai pakai lip balm dan lipstik sahaja. Bedak compact pun tak reti. Apatah lagi yang lain huhu

    ReplyDelete
  5. Lumrah seorang perempuan kan. Sesimple mana pun nak gak mekap.
    Hihihi...

    ReplyDelete
  6. Saya pun baru start beli make up stuff. Sekarang saya baru realise betapa pentingnya make up dalam memberi market signal/first impression orang lain.

    ReplyDelete
  7. Brg2 Makeup sy pun xbyk. Sume yg asas2 jer

    ReplyDelete
  8. saya lagi tak pakai mekap langsung haha

    ReplyDelete
  9. Hehehe saya tak reti nak pakai makeup. Kadang kadang teringin gak la tapi bila mengenangkan saya ni pemalas orangnya, bedak pun tak pakai so takyah gedik nak beli hehe.

    ReplyDelete
  10. kita pun belajar make up dari youtube je hehe

    ReplyDelete
  11. youtube is my best friend when it comes to makeup tutorials! :D

    ReplyDelete