Degree Life

11:22 AM



Assalamualaikum, =D



Hai semua,

Image result for laptop tumblr


Orang cakap degree susah, betul ke?
Ada yang PM huda dekat email, instagram and even dekat FB siap tanya lagi pasal degree. Senang ke susah degree ni? Honestly, pengalaman setiap orang lain - lain. So huda boleh share sikit - sikit je ni. Sebenarnya huda bukanlah pelajar cemerlang, cuma pelajar yang boleh buat dan cuba buat diri sendiri dan keluarga tersenyum bila tengok my result. Tu je. Dan jujur huda tak berapa reti nak share pengalaman huda sangat sebenarnya, sepanjang I jadi student and even now masih lagi bergelar seorang student.

Cuma huda boleh cakap, degree life memang mencabar.

But, I try to answer the question again and again...
Belajar apa yang tak susah? To me, dari zaman sekolah, zaman diploma and even now zaman degree pun, memang rasa tahap kesukaran dia macam mana. Cuma degree ni memang susah sikit lah dek. Susah dari zaman SPM dan diploma. Tapi benda semua tu akan jadi 'senang', bila awak bersungguh nak belajar dan cuba cintakan subject - subject yang awak ambil pada setiap semester. 

And jangan tinggal solat. InsyaAllah, everything will be ease for you =D .

Make it positive dan jangan fikir semua tu susah. Tapi fikirlah ianya 'senang', walaupun sebenarnya susah, haha. Errrr, macam mana nak cakap? Tapi harap faham apa huda maksudkan.

Focus kat kelas, focus apa lecturer cakap. Hormat lecturer and being nice with everybody especially your parents. InsyaAllah semua akan rasa senang nanti. 

Yang penting usaha tangga kejayaan. 

Good luck to those yang baru nak ambil, atau baru masuk ke alam degree. Jangan takut - takut tau. Memanglah first semester rasa macam, "Ehhh boleh ke aku bawa", even huda pun pernah mengalami benda yang sama. Tapi kunci dia, percaya pada diri sendiri! Kalau untuk sesiapa first semester tu, try to score or get the best on your first semester ok ;)

Sebab bila dah semester makin atas, terutama bila dah masuk akhir tahun dua, tahun tiga memang dah start busy dan nampak tahap kesukaran setiap subject. Sebab on that time, kita baru jumpa subject core untuk course kita. 

Good luck to you guys,

Actually this is just short answer from me je. Sebab I pun masih lagi yang perlu banyak belajar, even day by day. 

Oh lupa, ala kalau nak enjoy, enjoy jela. Tapi jangan sampai terlalu terleka ok. Pandai bahagi - bahagikan masa, hihi

Sampai sini saja yang sempat share,
Salam.

You Might Also Like

8 comment di sini.

  1. betul tu awk. tapi bg lela lebih senang degree sbb dah amik dip dlu. banyak subjek boleh transfer tapi bizi ya ampunnn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul tu. lagi lagi dah final year, ya ampun busy diaaa, sampai takde masa untuk diri sendiri, kihkihkih :P

      Delete
  2. btl tu, dalam hidup ni kita kena bijak bhgi masa

    ReplyDelete
  3. good luck sis..diploma pun susah juga nak habiskan ni lagi degree..lagi pening palo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks =D
      It is ok, takpe nanti dah naik degree slow - slow untuk adapt with situation, hehe.

      Delete
  4. Bertabah lah ye. Pejam celik pejam celik inshaAllah habis dah.
    :)

    ReplyDelete
  5. Good luck dear! good sharing :)

    ReplyDelete