Berwajah baru

Wednesday, November 23, 2016



Assalamualaikum, =D



Hai semua,

Walaupun huda busy all the day, tapi tiap - tiap hari juga huda tak pernah miss untuk buka blog (without updating new post. Setakat buka dashboard. Buka laman blog I, then off), but now huda nak update sebab ingin melepaskan penat lelah selepas seharian berada di luar rumah. Eceh. Macam aku ni sibuk bekerja, padahal sibuk belajar. 

Bila semakin nak habis study, semakin kau sibuk siapkan assignment itu dan assignment ini di waktu lapang. Lagi - lagi, kalau pasal FYP, confirm kau busy macam apa, serious. To those yang dah pernah ambil FYP, maka dia tahulah macam mana dan bagaimana, hehe. But Alhamdulillah, bila sesuatu kerja siap, kita akan tarik nafas sedalam - dalamnya, kira tanda berpuas hati dengan penat lelah yang kita rasa selama ni. So buat masa sekarang, perkara yang paling mendebarkan adalah dengan menunggu hari - hari nak present FYP, soon. Yes, soon. Tolak tambah, cuti apa semua, confirmlah cepat je rasa masa berlalu. 

Ok back to the topic. Ha, huda ni macam tak reti penat pula. Sempat je nak bebel dalam entry ni. Article bila nak tulis? Hehehe. Tang tu selalu aku cuba ingat, tapi bila terlalu busy, sampai memang tak ada masa untuk diri sendiri, sampai nak menulis article juga blog pun kadang tak ada masa. So untuk entry yang bertajuk "berwajah baru" ni, huda nak focus kepada 2 laman web, iaitu...

1. Blogger.

First of all, blog huda pun boleh dikira berwajah baru. Baru nak dekat sebulan kot, huda tukar kepada template baru. Sebab? Sebab konon - kononlah, nak mesra SEO. Haha. Nampak tak? Tapi nak belajar SEO tu dengan lebih mendalam, memang tak sempat. Yes, tak sempat sebab macam aku cakap dekat atas tadilah. Busy.

Blog berwajah baru katanya.
Thanks cha buatkan header akak. Ok guys, kalau nak tempah header boleh direct tempah dekat Cha (Aisyah) - http://apple-crunchh.blogspot.my/ . 
Harga pun memang sangat berpatutanlah.

Template ni, aku just download, copy code then paste dalam HTML blog ni. Simple. Kalau dulu rajinlah nak edit sana, edit sini. Bila dah masuk 24 tahun ni, sendiri dah rasa penat sebab dulu masa muda remaja kemahin, aku ni kerja dok tukar design blog, guna template itu, template ini, edit sana, edit sini, buat header, buat footer sampai coding blog tu aku dah hafal. Coding blog jelah, coding lain tak reti haha. Tu pun still pandai buat sikit - sikit je. Yelah, masa muda remaja semua benda kita nak cuba. Bila dah tua ni, malas pula rasa. Kan? Tapi sekarang, aku dah lupa sebab lama sangat tak edit blog. Kalau edit pun, edit sikit - sikit je. Almost 2 years, since huda sambung degree.

Then, tadi lepas balik kelas huda buka blogger.com dan tengok - tengok, eh apahal aku punya dashboad dah rupa gini. Aku dah cuak. Nasib baik ler ada message pop out tu cakap yang ni interface baru, maka aku rasa sedikit lega di situ. So far, idea pihak blogger ni kira baguslah. Tak adalah susah payah kita nak tekan back, back dan ke dashboard lepas tu tekan template dan edit blog or nak tekan page ke, apa. Senangkan. Mudah. Thanks to pihak blogger kerana memudahkan kami para blogger (aku just blogger pician yang on off je, haha) =D.

Maka terlihatlah gap - gap aku menulis entry tu bila.
Macam ni sangat memudahkan nak click sana, click sini, tak adalah beria nak tekan button back. Mula - mula masa berblogging memang rasa leceh, tapi lama - lama dah terbiasa, ok dah. 
But, aku lagi suka design baru ni. Good job! =D


2. Laman Web Zalora Community
As you know, Zalora Community ni juga dikenali dengan Zalora Magazine Online. Dari last two weeks ke macam tu, huda dapat email daripada Miss Aini, editor Zalora dan memberitahu kami para gust writer, yang laman web zalora dah ditukar kepada laman web yang baru. Miss Aini pun bagi guide line untuk kami nak buat account dan migrate entry article - article yang kami dah buat tu.

Laman web Zalora Community yang baru - https://zcoop.zalora.com.my/

Selepas melalui beberapa process migration, dari laman web lama ke laman web baru, so akhirnya berjaya juga huda pindahkan semua article - article yang pernah huda tulis. Baru 9 article je yang huda buat. InsyaAllah, kalau free huda tulis lagi. Baru je tadi pindahkan post semula.


Thanks guys to those who read up my article at Zalora Community. I got an email from Miss Aini, that my article received good feedback dari korang semua. Thanks tau. Aku gembira dapat email dari Miss Aini berkenaan dengan berita tersebut. Nah, love (korang anggap jelah ada symbol love kat sini ok, hehe). 

Oklah guys, 
Selamat Malam.
Thanks luangkan baca entry ni.
Salam.

You Might Also Like

12 comment di sini.

  1. kemas dan simple wajah baru blog. hehehe. lepasni boleh laa update entry manyakk manyakkk hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks rrai. Bab buat entry manyak manyak tu tgok kelapangan,hahaha

      Delete
  2. Sampai sekarang masih tak boleh buka ke laman web terbaru Zalora ni.. Uhuhu

    ReplyDelete
  3. Comel sangat header baru tu.
    Keep writing okay walaupun busy. :)

    ReplyDelete
  4. comey header ni..

    jemput singgah dan follow my blogshop, ada pucci yang cantik2..

    http://mymodestycloset.blogspot.my/

    ReplyDelete