Tutorial : Cara nak download font cantik - cantik & cara nak apply dalam photoshop

7:44 AM



Assalamualaikum, =D


Selamat pagi!
Hai semua...

Bangun dengan satu semangat baru. Then terus update tutorial ni sebab dah janji dengan kawan nak publish weekend ni (maklum leee, kebetulan balik rumah kejap - kat JB! Tu yang boleh suka - suka nak update blog any time, hihi).
Orang cakap biar gambar berbicara, eceh...
So dekat setiap gambar - gambar bawah ni, huda akan buat sedikit penerangan ok. 
Selamat bertutorial =)

First step, kena ada phostoshop (PS). Apa apa jenis pun takpe...

Huda suka download font dekat 1001freefont. 
Dah nama free, tak payah bayar. Download je...



So korang pilih je tulisan mana yang korang rasa berkenan. Then tekan je butang download tu. 

Then bila dah buka folder, tekan dekat "true type font file" (yang huda highlight biru macam gambar kat atas).

Step seterusnya, korang click dekat "install",

kemudian dia akan keluar satu dialog box macam ni. Bila dialog box tu hilang (automatic), means that dia dah install dekat laptop/computer korang...

So korang boleh buka photoshop dan buat macam biasa...

yang width dekat height tu, ikut lah kesesuaian tujuan korang. Contoh...Kalau nak buat header, huda memang suka guna width 1000 dan height pula 500.

Then tekan "T", yang huda highlightkan warna merah tu...

Next step, sila pilih tulisan yang korang dah download tadi...


Taraaaa, dah siap. Simple kan?
Selamat mencuba! =)

cara nak save - file > save as > dan mesti save dalam format PNG.

Done,
Salam...

You Might Also Like

0 comment di sini.