Tips : tips macam mana nak update entry masa tengah sibuk

Wednesday, September 24, 2014


Assalamualaikum,=D


Dulu masa aku masih lagi menjadi seorang pelajar, aku tak sempat sangat nak buka laptop, on broadband, dan update blog. Sebab? Entahlah... Kadang - kadang memang malas nak buat semua tu sebab dekat sana tak ada line sangat kot. Lepas tu bila online lama - lama, cepat je kepala otak aku berfikir tentang assignment, kerja yang lecturer bagi dan sebagainya...Dalam kata lain, blog aku ni akan jadi tempat untuk aku meluangkan masa bila tiba time aku bosan dan tak tahu nak buat apa, lagi - lagi bila hujung minggu menjelang tiba. 

So kesimpulannya bila kita sibuk, bila kita busy, memang jarang sangat ada masa untuk berblogging. Sebab fikir semua benda, nak buat itu dan nak buat ini. Lagi kalau kita ada dekat tempat kerja, nak online pun kadang - kadang rasa bersalah. Dan sebab tulah hari ni aku nak buat satu tips macam mana nak update entry masa tengah sibuk. Macam mana?

Jawapannya, hanya satu. Iaitu buatlah schedule entry (auto publish entry) dalam blog korang ok.
So...Mungkin cara ni dapat mengekalkan pageview/unit visitor dalam blog korang semua.


Tutorial untuk buat schedule entry.
>> Update entry macam biasa.
>> Jangan publish entry dulu... Tengok sebelah kanan korang dan CLICK pada "Schedule".
>> Pilih "set date and time" > tentukan tarikh dan masa yang korang suka untuk publish entry yang korang dah siap taip tadi.

Contoh seperti gambar di atas...

>> Lepas dah siap semua baru published...

dan nanti korang akan dapat macam ni (gambar di atas).

>> Selesai...

Nota.
>> Paling kurang update entry satu hari sekali pun dah cukup.
>> Tapi kalau nak update 2 atau 3 entry sehari pun boleh. Cara dia sama buat schedule entry je. Senang.
>> Korang boleh buat schedule entry ni bila - bila masa je. Waktu malam ke, nak buat masa hari minggu pun boleh. 


"sekadar berkongsi tips dan tutorial blogging sahaja"
"harap ianya bermanfaat buat semua"
Selamat Mencuba.

You Might Also Like

12 comment di sini.

  1. Nice sharing (^^,) Saya pun kdg2 buat macamni juga.
    Tp kdg2 tu mmg nak schedule entry pun x sempat....hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. ok2, huda pun sama. kadang - kadang je pun sempat buat schedule entry ni.

      Delete
  2. bagus tuto huda.. jelas.. dulu mama pun tak reti nak buat entri auto publish ni

    ReplyDelete
  3. sy stkt ni xpnh buat autopublish ni..mls nk tls byk2 hehehe..baik wt live update je ekeeke

    ReplyDelete
  4. thanks for sharing...bila auto publish ni, sekurangnya dapat jugakla ek satu entry sehari...

    ReplyDelete
  5. Nice sharing :)
    Jemput singgah blog Fatin, ada entri baru :)

    ReplyDelete
  6. Tips terbaik :)

    jemput singgah~http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete