tutorial letak border dan background pada tajuk sidebar

Sunday, December 22, 2013



Assalamualaikum, =D


Updated lagi entry untuk malam ni, hehe =D . Entry ni di updated bila....

huda buka cbox dan baru perasan jejak yang di tinggalkan oleh madihah petang tadi. Maaf ye sebab lambat balas...


Sebenarnya kalau korang perasan dekat tutorial huda yang lepas - lepas tu memang banyak juga tutorial berkenaan dengan border dekat sidebar ni, hehe. Memandangkan ada yang request tutorial, so huda akan updated lagi satu tutorial berkenaan dengan sidebar ok. Tutorial kali ni sama je dengan tutorial yang lepas - lepas, cuma kali ni kasi tambah background sikit dekat kita punya sidebar tu (konon - konon nampak lain dari yang lain laaaa kan).....

Step dia (senang jeee akak - akak sekalian) ^_^.

1. Dashboard > Template > Edit HTML.

2. Kepada sesiapa yang tak berapa nak familiar dengan HTML new interface tu, korang boleh follow tutorial dekat sini sebelum dok edit HTML korang tu ok. 

3. Ok dah dapat? Sekarang ni cari code dekat bawah ni
h2 {
4. Dah jumpa? Copy pula code dekat bawah ni .
text-align:center;
font: normal 12px 'Trebuchet MS',Trebuchet,Verdana,sans-serif;
-moz-border-radius:20 0 10px 10px;
-webkit-border-top-left-radius:10px;
-webkit-border-top-right-radius:10px;
background: #ffffff url(URL BACKGROUND KORANG) repeat scroll bottom center;
padding:5px 8px;
border:3px solid #F778A1;
}
5. Paste - kan code yang korang dah copy dekat atas ni di bawah h2 {

Nota:-
3px/2px : ketebalan korang punya border. So ikut suka korang nak berapa tebal (3-10px) memang da tebal rasanya, hehe. So kalau nak kurangkan ketebalan tu 1-2px.

solid : type of your border. So kalau nak solid biar je tak payah tukar. Atau korang suka yang garisan putus - putus tu, boleh tukar dengan dashed atau dotted.

 #F778A1: Warna border korang. So, its up to you nak border warna apa ok. Kalau huda memang pink lah, hehe ^_^. Pilih warna border dekat sini.

URL Background korang : macam biasa, letak URL background yang korang dah pilih dekat google. Di nasihatkan supaya better pilih background yang simple dan tak terlalu menyerabutkan. ok =D

ok.
itu saje....
Bye and Assalamualaikum =D

You Might Also Like

8 comment di sini.