Tutorial Cara meng-edit simple template (basic tutorial)

Sunday, December 15, 2013



Assalamualaikum, =D


Serious dah lama gila nak updated tutorial ni tapi tak free - free untuk meng-updated ini tutorial dan sekarang barulah ada masanya.... So untuk hari ni seperti tajuk nun di atas tu huda nak tunjukkan cara - cara untuk updated simple template yang memang simple gila ok. 

First of all korang mesti kena tahu guna HTML blogger interface ni, ala tahu yang basic - basic pun kira oklah sebab korang dah boleh dapat hasil yang macam ni ...

hehe, promote blog sendiri kejab ye - ni sempat tunjuk bahagian header sahaja, yang lain tu sila view sendirian berhad di sini ok (kalau nak buat full view, kena edit - edit la pula...leceh maaa).

Pada Huda guna simple template ni sangat senang sebab korang boleh adjust kelebaran body blog, kelebaran sidebar, dan kedudukan sidebar (sama ada nak letak di kanan mahupun di kiri blog) korang tu secara mudah. Its is very easy. Cuma...yang lecehnya bila ada part yang korang kena menghadap coding segala bagai tu. Tapi tak apa...Huda akan tunjukkan ye =D. 

Step :- (sila follow step - step di bawah - yang mudah dan simple gitu =D).

Pertama.
Mesti ada blog dan tahu guna HTML blogger interface untuk memudahkan lagi korang meng-edit segala bagai dalam blog ni. Macam mana tu? Sila CLICK di SINI untuk maklumat lanjut. 

Kedua.
Buang background pada header yang berwarna putih (yang dah sedia ada dalam blog korang tu). Tujuan dia, untik letak header yang korang dah design nampak lebih cantik letaknya berbanding dengan background header yang dah sedia ada ni.

Tutorial dia sudah sedia ada sih...So sila CLICK di SINI ok. 


Ketiga
Buang navigation bar yang dah sedia ada dalam blog korang tu (tak kiralah transparents ke, wana biru dan sebagainya),tu pun kalau korang nak remove the navigation bar.

Tutorial - nya sudah tersedia ya bu. CLICK here to follow the tutorial =D.


Keempat
Kali ni nak hias korang punya blockquote pula. Untuk tutorial yang ni, korang boleh refer dekat SINI pula ye .
*credit tutorial ni dekat awak*

Kelima
Yang ni untuk cantikkan sidebar korang. 

contoh dia macam dekat bawah ni. So sila CLICK sini untuk follow the tutorial ok. 


Bersambung...
(dah macam novel pula aku buat, siap ada bersambung bagai, hehe. Ok nanti huda akan updated lagi untuk cara menghias blog pula ye). Atau korang just boleh refer tutorial tersebut dekat page tutorial blog ini- TEKAN SINI

ok,
bye and Assalamualaikum =D

You Might Also Like

5 comment di sini.

  1. Good try kak huda .. hehhehe .. tak sabar untuk sambungannya . harap dapat buat sambungan dengan lebih cepat ^^

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing...insya Allah jadi bahan rujukan saya...^_^

    ReplyDelete
  3. nice entry..memang sesuai dengan sy penggunaan template

    ReplyDelete
  4. Useful tutorial .Thanks kak Huda .. :D

    ReplyDelete