Tutorial buat button untuk navigation bar

11:39 AM



Assalamualaikum =D


As requested ... so hari ni huda akan buat satu tutorial macam mana nak buat button untuk navigation bar korang. Tapi .... kalau nak buat untuk dashboard dengan add pun tak apa, atau apa - apa sahaja button navigation bar yang korang willing untuk buat ok. Its simple. Tutorial ni ada 20 step semuanya ....

contoh button navigation bar...
its mine =D

NOTA : Sila follow step pada gambar di bawah ini ye. Good luck =D

first of all benda yang wajib korang ada adalah photoshop, tak kira apa version sekalipun ok.
Huda guna portable CS4 saje. Korang boleh download dekat sini.

second step . Untuk buat satu page File > New

third step : Tentukan width dan height korang.



kenal pasti dulu bentuk yang korang suka untuk buat button navigation bar korang tu ok. 
ada dua option. Pertama : boleh pilih bentuk gambar di atas ini . atau...

korang boleh follow up this step too ...

pilih dulu warna bentuk sebelum korang mula melakar.


follow the step ...





korang akan dapat macam ni....



Siap sudah...
Tapi kalau korang nak nampak lagi cantik korang letak background dekat belakang dia tu. Macam mana?

Cari dulu background dekat google, then save the background as usual.
After that, upload the background dekat photoshop ni. Follow step di atas...

korang akan dapat satu view yang macam ni (pada tab kedua).
Kemudian tekan CTRL + A (control all) , then CTRL + C  (copy the picture). 
Lepas tu, korang paste pada tab yang pertama tadi .... CTRL + V (paste the picture)

dan korang akan dapat view look yang macam ni. 
kemudian, follow step dekat bawah ni...



akhirnya korang akan dapat satu view look yang macam ni . Ok jadi tak?
Untuk letak tulisan ke gambar ke, step dia sama macam yang dekat atas tadi tu. 

ok. Its time to save the picture. Now.... just follow the step above. 

here is the result...
Ha, macam mana? Ok tak? 
Step ni sangat simple kan? Dan sekarang ni...korang boleh lah upload dekat blog korang.
GOOD LUCK =D


ok,
bye and Assalamualaikum, =D

You Might Also Like

1 comment di sini.