Tutorial Full Border untuk simple template

Saturday, September 21, 2013


Assalamualaikum, =D


Setelah sekian lamanya tidak meng-updated mana - mana tutorial blogging, kini huda kembali meng-updated tutorial yang di request oleh seorang blogger - tutorial full border.

kepada awak. Maaf di atas kelewatan meng-update tutorial ni ye sebab lately huda agak sibuk sampai tak sempat nak updated tutorial ni. maaf ye.


Ok, tutorial yang huda buat ni untuk pengguna simple template atau design template sahaja dan huda cuba buat tutorial ni dengan menggunakan interface HTML yang baru tu. So just follow the step below :-

Step:-
1. Dashboard > edit HTML.

This is new interface of HTML.
first step:tekan anak panah yang bernombor 15 tu.
TEKAN SINI untuk dapat full view of this picture.


dan korang akan dapat satu view look yang macam ni. Nampak tak? 
Kalau tak nampak TEKAN SINI untuk full view of this picture ok.

second step : Tekan CTRL + F dekat keyboard korang dan cari keyword .main-outer {
Jelas tak? TEKAN SINI untuk dapat full view of this picture.


third step : COPY code dekat bawah ni dan PASTE code tersebut di bawah keyword .main-outer {

border: 14px solid #FF3C9B;
border-radius:20px;
border-radius:0px;
border-top: 14px solid #FF3C9B

Note for you (read this note carefully =D) .
1. Warna Merah (14px) : adalah saiz untuk korang punya border dan korang boleh tukar seberapa kecil atau seberapa besar yang korang suka.
2. Warna hitam (#9AFEFF & #FF3C9B) : adalah warna untuk korang punya border dan korang boleh tukar mengikut warna kegemaran korang. TEKAN SINI untuk cari code warna.
3. Kalau tak nak border - top (sebab korang nak buat header sendiri) , tukar 14px tu kepada 0px. contoh tengok bawah ni ye. 

border: 14px solid #FF3C9B;
border-radius:20px;
border-radius:0px;
border-top: 0px solid #FF3C9B


Done =D . Simple right? Ok, good luck for you ^_^
bye and Assalamualaikum =D

You Might Also Like

4 comment di sini.

  1. Akak.. Macam mane akak buat header tu? Cantik sangat sebab dia bersambung. Akak buat kat mane eh? :D

    ReplyDelete
  2. akak, tak jumpa kod tu .main-outer { . T.T

    ReplyDelete
  3. akak, tak pe lah, dah jumpa, hee, sorry2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok....sorry eh dek, akak baru sempat balas comment (baru lepas paper final exam)

      Delete