Tutorial Header bersambung dengan content (kerawang header)

Sunday, June 02, 2013


Assalamualaikum, =D


Dekat dua hari merangka tutorial ni, Alhamdulillah akhirnya siap jua. Fuh, lega makcik, hehe =D . Ok, tutorial ni di request oleh salah seorang blogger melalui fanpage huda sendiri dan thanks to that blogger coz request this tutorial *bagus juga sebab huda ni memang dah lama tak updated tuto huda. That is good idea, hehe ^_^*

Semua sekali ada 31 step untuk tutorial kali ni. Banyak tak? So, huda just tunjuk melalui gambar je ok dan harap korang semua faham tau. *Mungkin korang akan rasa sedikit pening sebab step dia banyak jugalah - huda yang buat ni pun dah pening, hohoho* . Ok, let see and follow the step (tutorial ni menggunakan PHOTOSHOP) ok, =D . Tutorial bergambar, hehe .

Bismillahirahmanirahim *mulakan sesi tutorial kita dengan bismilah* . 
Step 1 : Buka photoshop korang semua *tak kisahlah version berapa pun ok. Huda punya CS4 je*


Step 2 : Tentukan width dan height korang.
*ikut sukalah korang nak letak berapa - berapa (ikut kesesuaian pada blog korang)*


korang akan dapat view macam ni.
*pastikan background korang tu transparents ok*


Tekan simbol yang ditunjukkan dekat atas tu ok.

Kerawang ni korang boleh download mengikut version masing - masing kot.
*huda ni pun ada orang yang bagi, tapi huda lupalah pula mana huda letak file tu, sorry guys*

Untuk buat corak pada header, korang boleh pilih apa - apa corak yang bersesuaian (yang korang suka).
*kalau huda memang suka bentuk bulat, hoho*

Lakar bentuk yang korang suka.
*macam huda cakap tadi, huda suka bentuk bulat. hehe =D*


Sekarang step untuk pilih gambar .


Pilihlah mana - mana gambar yang korang suka ...

Contoh huda pilih gambar dekat atas tu.
TEKAN SINI untuk tengok tutorial cropkan gambar jadi bulat.

Korang akan dapat satu view yang macam ni. Sekarang korang kena masukkan gambar tu dalam bentuk bulat tersebut supaya nampak sedikit kemas.


 Sekarang ni untuk Layer tu bentuk bulat yang korang lakar tadi. Manakala Shape pula untuk gambar yang korang masukkan tadi. 
Faham tak?
*follow step dekat gambar tu ok*

Bila korang dah Alihkan Shape di atas LAYER . korang akan nampak satu view di atas.

Dan, korang akan dapat satu view macam ni. Sekarang gambar dah ada dekat dalam bulatan.
*nampak kemas kan? hehe*

Cara nak masukkan kerawang SAMA DENGAN cara nak masukkan SHAPE. 
Ok, faham?
Bila dah masukkan kerawang nama LAYER korang akan jadi SHAPE .
Contoh, untuk kerawang huda ni - SHAPE 2.

Macam step dekat atas tadi, korang kena alihkan kerawang ni ke bawah layer kan?
So, bila dah alihkan korang akan dapat view look yang macam dekat gambar atas ni ...

Sekarang ni huda nak ajar korang, step untuk buat bentuk separuh bulat untuk di sambungkan dengan body blog korang.
*JUST FOLLOW step pada gambar di atas*

Follow step pada gambar


Ok, korang akan dapat step macam ni. Sekarang LAYER shape yang korang tulis tu menghalang gambar korang tu kan? Alihkan SHAPE tersebut (sama macam step - step dekat atas tu).

Korang akan dapat satu view look macam dekat atas ni. Di mana, shape putih tadi dah berada di belakang gambar. Dah nampak kemas.
Now, Korang tekan pada simbol pemadam untuk delete/buang bahagian yang korang tak nak. 

Cuba tengok pada gambar di atas, huda dah buang/detele bahagian atas yang huda tak nak. 

Dah siap design header. Sekarang kita nak buat nama blog pula. TEKAN simbol 'T' macam gambar dekat atas tu.

Alhamdulillah, dah siap pun header kita ni. Sekarang ni SAVE pula.

Untuk SAVE AS ...
File > Save As ...

Korang mesti save dalam format PNG.
Lepas dah setting untuk save dalam format PNG. TEKAN button SAVE. 

Yang ni pula, korang tekan 'OK' je la. 


Dan .... Inilah hasilnya.
*Walaupun step dia agak banyak dan memeningkan, tapi bila dah berjaya siapkan satu design ikut cita rasa kita ... maka hati pun rasa legalah. kan?*


Alhamdulillah, siap akhirnya. Lega kot bila dah publish tutorial ni, hehehe ... Kepada semua, maaf ye sebab step untuk tutorial ini agak panjang dan agak memeningkan *huda yang buat ni pun pening sikit, hehe*. Kalau masa korang buat tu tak jadi, takpe cuba lagi sebab benda - benda macam ni kita kena selalu try and error dan lama - lama barulah menjadi dan hasilnya pun memuaskan hati sendiri. Betul tak? hehe. Oklah sampai di sini sahaja tutorial huda untuk hari ni. Kepada korang yang nak request tutorial TEKAN SINI (dan request melalui msg di fanpage huda, ok) . Manakala kepada korang yang nak tempah header pula, TEKAN SINI dan baca syarat - syarat seterusnya ... Terima Kasih, hehe =D


Bye and Assalamualaikum, =D

You Might Also Like

11 comment di sini.

  1. Nice sharing! Btw, boleh tak akk buat tutor donwload photoshop? tk kire la cs brape. Thanks ^^

    ReplyDelete
  2. huda..i loike dis tutor.. tengs yawww..:D

    ReplyDelete
  3. Dh lama nk cari tutorial macam ni ,thanks sharing :)

    ReplyDelete
  4. Mana akak dapat corak kerawang tuh ?

    ReplyDelete
  5. corak kerawang tu ambil mana . buat mcm mana

    ReplyDelete
  6. akak kalau dh siap benda alah nie nk letak camne

    ReplyDelete
  7. ok.. nice tuto.. loike.. dah lama cari,.. tapi baru skg jumpa.. thanks for sharing dear... <3

    ReplyDelete