Roti Ice - Cream Goreng | Mudah dan Ringkas

Saturday, March 09, 2013


Assalamualaikum, =D


Pernah tak korang dok teringin nak makan ice - cream goreng ni? Yelah, kalau nak beli dekat luar, dah tentu - tentu agak mahal kan? Sebiji in around RM 1 something to RM 2, kalau tak silap... So untuk menjimatkan cost, korang boleh buat sendiri sebab, cara nak buat dia pun senang saje. Ha, nak tahu tak? Jom follow step dekat bawah ni :-


Bahan - bahan yang diperlukan untuk membuat roti ice - cream goreng
Roti , Ice - Cream (apa - apa yang korang suka), minyak masak (untuk menggoreng).




sediakan dua keping roti . Letak Ice - Cream di antara 2 keping roti tersebut.


dan korang akan dapat macam ni .


ambil cawan, atau apa - apa saje benda yang bulat. Kemudian korang tekankan permukaan cawan tersebut di tengah - tengah roti yang dah ada ice cream tu. 


akhirnya, korang akan dapat satu roti yang berbentuk bulat lagi comel (macam gambar dekat atas ni).


Dah siap? JANGAN terus goreng tau. Korang MASUKKAN dalam peti sejuk/peti ais selama 4 - 6 jam atau pun seharian pun boleh juga,(yang penting ice cream korang tu keras, sekeras - kerasnya) sebelum di goreng. 


ice - cream yang dah keras selepas 5 jam di masukkan dalam peti sejuk. 
Dan boleh digoreng =D


Cara untuk memasak :-

selepas 4-6 jam atau semalaman :- 

1. Panaskan Kuali. 
2. Panaskan pula minyak masak. PASTIKAN minyak masak tersebut BETUL - BETUL panas. 
3. Kemudian, masukkan pula ice - cream yang dah keras tadi ke dalam minyak yang dah BETUL - BETUL panas tadi.
p/s : Ice cream tersebut perlu di goreng sekejap sahaja, bila dia dah kuning terus angkat. Sebab kalau lama - lama nanti hangus pula... 

akhirnya, siap sudah ice cream goreng ni ...
JOM makan =D



You Might Also Like

9 comment di sini.

  1. wah, boleh cuba ni! sekarang pun cuaca panas.. thanks akak! =D

    ReplyDelete
  2. sgt simple~ nampak sedap :)

    ReplyDelete
  3. As-salaam. Mohon share ya dik.

    ReplyDelete
  4. sdpnyeee..Thank u for the recipe :))..

    ReplyDelete
  5. Nanti nak cubalah ^^ Time school holiday

    ReplyDelete
  6. Nurin tag kak Huda ^^

    http://nurin-aqilah.blogspot.com/2013/03/2nd-giveaway-by-ohhaeen.html

    ReplyDelete
  7. pernah buat,tp xjd..hihihi..kena tingkatkan usaha lagi la mcm ni :)

    ReplyDelete
  8. Sedapnya, tapi lebih sedap kalau makan ice-cream begitu sahaja. Macam gardenia---> ' Gardenia, sungguh enak dimakan begitu sahaja'. Hihihi...

    ReplyDelete