Tutorial Menu Tab dengan menggunakan photoscape

10:25 AM


Assalamualaikum =D


Today I'm going to teach you the simplest tutorial in the world. Wah, ayat bukan main!^^. Setelah sekian lama, tutorial itu berada di folder, jadi hari ni huda nak publish tutorial tu. Harap korang suka =D

semua sekali ada 24 step. Banyak tak? hehe =D


Nota : Tutorial ini sepenuhnya menggunakan gambar, jadi korang just follow step yang dekat gambar tu ye, hehe =D


Follow the step below :-

1. Buka Photoscape korang dan follow step dekat bawah ni :-

1. photoscape > editor

\
korang akan dapat satu page macam ni


Menu > New Photo

follow the step 



dan korang akan dapat macam ni =D


2. Mula membentuk (the simplest way, don't worry be happy! =D)


Pilih mana - mana bentuk yang korang suka (petak atau round circle)


dah pilih bentuk? Follow step seterusnya =D


bentukkan gambar korang ikut suka korang, nak kecil ke nak besar ke. It's up to you! =D


3. Crop the picture/bentuk yang korang buat tadi. Follow step dekat bawah ni :-


Bab nak crop ni pun, ikut suka korang sama ada nak yang kecil mahupun besar (lebih baik, biar kecil) =D


bila dah crop korang akan dapat macam tu, =D


4. Start menulis dan letak gambar



follow the step below =D




alihkan perkataan 'HOME' dekat box yang korang buat tadi.


ok, ni step untuk besarkan tulisan koran tu tadi. So, sila follow the step =D


dan korang akan dapat macam ni (gambar) =D


Ni pula, step untuk masukkan gambar dekat round box korang tu. Kiranya nak serikan lagi tab menu korang. So, follow the step below =D



penuh gambar JGS dekat folder ni, hehe =D
(make sure, gambar yang korang plih tu TRANSPARENTS ok)


Gambar tu nampak agak besar, so sekarang ni kita kena KECILKAN gambar tu. Follow the step below =D


Alihkan gambar korang tu ikut suka hati korang. Contoh, macam gambar dekat atas ni =D


5. Save the picture

Siap? Save it! =D

dan inilah menu tab korang tu. Siap! =D



Selamat Mencuba dan semoga berjaya =D


You Might Also Like

11 comment di sini.