SEGMEN : Blogwalking & Kenali IPT

Monday, February 04, 2013


Assalamualaikum =D


Sebenarnya dari semalam lagi kot huda nak join segmen ni, tapi disebabkan adalah hal - hal yang tertentu. So ianya terpaksa di tunda sehingga ke petang ini . Oh yeee, kali ni huda join segmen lagi yang di anjurkan oleh Niera dan juga partner beliau iaitu, Husna. Segmen tentang apa? Cuba tengok banner purple di bawah ni dan kalau korang berminat, bolehlah join sama. Cepat tau 7/2 ni tamatlah segmen tersebut. huhu =D


CLICK SINI untuk join


Ok mari kita tarik nafas panjang - panjang dan baca kisah huda dan kolej ni ye ^^.

Bismilahirahmanirahim. Huda orang Johor dan belajar pun di Johor, jadi kalau nak balik pun dekat je dan sekejap je dah sampai rumah. Bila di tolak dan di tambah, adalah mengambil masa lebih kurang 1 jam dari kolej ke terminal larkin tu.Ok, sekarang ni huda belajar di KPMBP atau lebih di kenali sebagai Kolej Profesional Mara Bandar Penawar.


ni adalah logo kolej huda.


Tentang course yang huda ambil sekarang.

Alhamdulillah, kini huda berada di semester 5, di mana tahun akhir huda bergelar pelajar dalam jurusan Diploma in Accountacy(DIA). Bila bercakap pasal account, semestinya dari awal semester sehinggalah nak habis semester ni, pasti menghadap balance sheet/Statement of Financial position sahaja. Its normal bagi pelajar account. 

Apa yang huda belajar dalam account dari sem 1 - sem 5? Dari nak buat account sampai nak tutup account, dari nak buka account sole trader, partnership, dan company huda belajar dalam subject Fundemental Accounting 1- 4(iaitu semester 1 - 4). Dan pada semster 5 ni pula, huda tengah belajar macam mana, dari business sole trader/ partnership tu tukar kepada company, dalam subject Fundemental Accounting 5. Apa yang huda dok cakap ni adalah rumusan dari semua subject account yang huda amik. Kalau nak cakap semua, peh penat den nak menulisnya. hehe =D

Semua subject susah, tapi kesusahan sesuatu subject tu boleh jadi senang bila kita rajin berusaha. Dan sama juga dengan course yang huda ambil ni. Nak cakap susah, memanglah susah der. Tapi walau apapun, kita kena buat yang terbaik untuk masa depan kita. Insyallah. 



Kelebihan kolej huda

1. Asrama dengan blok akedemik dan cafe juga surau tersangat dekat. Jalan kaki 5 minit, dah sampai kelas. 

2. Semua pelajar (tak kiralah, rumah dekat ke jauh ke), wajib duduk asrama yang terletak dalam kolej ni juga.

3. Setiap hari Jumaat kolej huda, akan adakan satu program Usrah HANYA untuk pelajar perempuan SAHAJA. *pelajar lelaki pergi sembahyang Jumaat*.

4. Kalau untuk student accounting, kiteorang ada Kelab AFPAC *huda salah seorang AJK, hehe =D*. Dalam kelab AFPAC ni, korang boleh join untuk jual waffel setiap malam, dalam masa yang sama sapa yang jual waffle akan dapat duit belanja. *boleh buat beli top - up ke, tambah income*. bukan AJK AFPAC je yang boleh jual, malah semua student DIA (dekat kolej ni), boleh turut serta. Bestkan? =D

5. Kolej huda ada gym , tapi kecil jelah...


Gambar ni dah lama, dua sem yang lepas. Masa ni huda semester 3.


ni gambar terbaru, semalam(ahad). hehe =D
Time ni kiteorang nak keluar outing bersama sambil jalan - jalan cari makan . ^^



Dan itu sahaja cerita tentang huda dan juga kolej. Kepada semua yang baca entry ni, terima kasih di ucapkan ^_^.







You Might Also Like

11 comment di sini.

  1. terima kasih sbb join taw kak ;)

    tak pernah dgr pun KPM >.<

    hehehehe apapun,sy dh follow back ;) oh yee, jgn lupe blogwalking peserta lain --> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/p/senarai-peserta-segmen.html

    ReplyDelete
  2. nice =), singgah segmen saya jugak
    http://www.ubaidullahjaafar.my/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  3. wah, bakal akauntan nie.. hihi.. good luck :)

    Datang dari segmen yg same. Salam perkenalan. Kite dari UTM :)

    ReplyDelete
  4. Singgah sini =)

    http://www.ubaidullahjaafar.my/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  5. datang dr segmen yg sama..

    dulu bercita-cita jgk nk jd akauntan, tp tak kesampaian..haha
    btw, i follow & gus luck!

    ReplyDelete
  6. dari segmen yang sama, saya Unimas, sarawak, kalau datang sana jangan lupa cari saya ya .. done follow u

    http://ceritasukadukasaya.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  7. salam..dari segmen yang sama... saje terjah.. done Follow here.. Follow Me Back.. Tq and GOOD LUCK ! !

    http://tirasigigiarnab.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  8. bw dr segmen yg sama..follow sini ;)

    ReplyDelete
  9. hehe..sweet je picture tu ^_^

    http://fardiyah.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  10. PERHATIANNNNNNNNN!

    Pemenang dah diumumkannnn--> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/2013/02/pemenang-segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    Adakah anda pemenangnya? CHECK IT OUTTTTTT! :D

    ReplyDelete