Tutorial rapatkan header dengan body blog

Thursday, January 24, 2013


Assalamualaikum =D


First of all, huda nak minta maaf di atas kelewatan membalas/menjawab persoalan yang di tanya oleh blogger - blogger mengenai tutorial blog. Sorry ok. Untuk malam ni, huda nak tunjukkan satu tutorial untuk rapatkan header dengan body blog. Macam mana?


Maksudnya dekat sini, header korang TIDAK terlalu JAUH dengan body blog (gambar).



Tak ada code yang memerlukan ianya berbuat demikian, tapi sebaliknya korang hanya perlukan software untuk buat header korang tu. Tak kisahlah, sama ada korang pengguna photoshop mahupun photoscape yang penting korang ada software tersebut.Kalau nak belajar full tutorial berkenaan header, korang boleh CLICK SINI.


Andaikan korang dah siap buat header dengan mengikut TUTORIAL INI. Dan sekarang ni, korang hanya perlu crop-kan picture (header) korang tu, betul - betul ikut saiz header korang (follow gambar dekat bawah ni)...


ikut step pada gambar di atas (crop picture)


dan korang akan dapat satu view look seperti gambar di atas. 
Iaitu ruangan pada atas header tu kecil je.


Siap semuanya, SAVE dan transparentkan picture korang. Ok, dan sampai sini sahaja tutorial huda yang ringkas ini. Kalau korang tak faham tentang tutorial yang huda buat ni, korang bolehlah TEKAN SINI untuk belajar full version tentang header ni. Dalam tutorial tersebut juga, ada menerangkan berkenaan dengan crop gambar (header). 

Dan bila dah siap semua, korang boleh apply dekat blog. Ok, =D


You Might Also Like

3 comment di sini.

  1. MACAM MANA NAK WAT HEADER COMEL TU YE.. :)

    ReplyDelete
  2. Thanks awak for this tuto .
    Sy dh try wat camtu semalam but still x dapat lagi .. :))

    ReplyDelete