Tutorial Crop Gambar jadi bulat dengan menggunakan photoshop

11:23 AM Farah 10 Comments


Assalamualaikum =D


Ok, hari ni huda nak buat satu lagi tutorial yang telah di request oleh cik eymasu. Dia minta huda tunjukkan macam mana nak buat gambar jadi bulat (macam header huda tu). Untuk tutorial ni, KENA guna photoshop ( tak kisahlah version apa sekalipun).


dan ini contoh gambar yang sudah di crop menjadi bulat.



First time buat tutorial menggunakan photoshop ni, hehe. Ok. Ok, jom kita tengok terus tengok step untuk CROP gambar jadi bulat ni.


1. Korang mesti ada photoshop (tak kisah version apa sekalipun).

2. File > New Photo

masukkan apa sahaja gambar yang korang suka.


dan ini adalah gambar pilihan huda. Huda akan CROP gambar ni menjadi bulat.



2. Tekan pada gambar bulatan (gambar)



3. Buat bulatan pada gambar (ikut kesesuaian gambar)


Siap buat bulatan pada gambar.
TEKAN CTRL + C pada keyboard korang.


4. Transfer pada page lain (transparents).

Sekarang ni, korang perlu transfer gambar yang korang dah COPY tadi dekat page transparent. 
Tekan File > New.

File > New


Akan keluar satu dialog box macam ni. Click je OK sebab dia dah bagi width dan height yang sesuai dengan picture yang korang COPY tadi.


kemudian, akan keluar pula satu page transparents (gambar)


untuk paste - kan gambar yang korang dah copy tadi. TEKAN CTRL + V pada keyboard korang. Dan secara automatik, dia akan transfer gambar yang korang dah COPY tadi (step 3) - gambar.


5. Time to Save As the picture to PNG format.

File > Save As


mesti pilih PNG format untuk Save gambar tersebut.


dia akan keluar satu dialog box. Korang Click je OK. 
Dah siap! =D


dan korang akan dapat satu picture bulatan (gambar)
^_^


Alhamdulillah, dah siap akhirnya dan korang dah boleh transfer dekat header (bagi sesiapa yang nak buat header). Kepada yang tak faham, korang perlu follow betul - betul step yang huda dah tunjukkan dekat atas tu ok. Ataupun, korang boleh tanya huda directly DEKAT SINI.

Ok, that's all for today. Kalau ada nak request tutorial lagi, korang boleh tanya directly dekat cbox huda, sini ataupun sini =D

You Might Also Like

10 comments:

  1. thank huda..saya cuba buat jugak..hehe(^_^)DKDE

    ReplyDelete
  2. wow minho saye hemsem kan mase die berlakon dalam citer boys over flower tu,,time kasih for the tutor

    ReplyDelete
  3. Uuuuuw~~ Boys Over Flowers..hehe~
    Btw, nice :D

    ReplyDelete
  4. Min Ho !


    Rugi habaq hang kalau tak join ! Hadiah ratus ratus riggit tahu...

    http://nadyabubble.blogspot.com/2013/01/ada-apa-dengan-blog-mksyahircom.html

    ReplyDelete
  5. aliya tak fhm step pertama tu .. mcm mana boleh jAdi bulat plak ?? bukan ke tu bentuk segi empat ?? mcm mana nak tukar jdi bulat ??

    ReplyDelete
  6. Senang je tapi takde photoshop la plak.:(

    ReplyDelete