Tips : Macam mana nak naikkan trafik blog

Wednesday, January 16, 2013


Assalamualaikum =D


Setiap blogger pasti mahukan trafik blog mereka meningkat bukan? So, untuk hari ni huda nak share satu tips dengan korang semua. Di mana mungkin tips ini akan membantu untuk menaikkan trafik korang tu. 




Trafik blog huda ni pun, kejap turun dan kejap naik bila huda jarang - jarang updated blog. Dan Alhamdulillah, kadang - kadang tu kalau tak updated blog pun trafik huda boleh naik. Thanks kepada korang yang dok view entry huda tu. Dan dekat bawah ni, adalah tips - tips dari huda sendiri dan Alhamdulillah, tips ini menjadi.



1. Entry yang menarik.

TEKAN SINI untuk hasilkan entry yang menarik. Sebenarnya, nak hasilkan entry yang menarik ni ikut kreativiti korang sendiri. Dalam pembuatan entry, korang buat je ayat yang cool dan bukan ayat yang dok cover - cover. Untuk pengetahuan korang, pembaca lebih suka kepada penulisan yang cool dan datang dari hati penulis tu sendiri. So, barulah syok pembaca nak dok baca blog korang tu.

Contoh entry - entry yang bakal menarik minat pembaca : korang buatlah review movie yang korang dah tengok. Ataupun, korang boleh juga buat review novel - novel yang korang dah baca dan korang juga boleh masukkan lirik lagu yang terkini dalam blog korang. Bukan tu je, korang boleh buat tips blogging, freebies, tutorial, segmen ataupun GA. Insyallah, orang akan ramai singgah blog korang. Insyallah =D


2. Facebook dan Twitter.

Jadikan Facebook dan Twitter sebagai medium untuk korang naikkan trafik blog korang. Macam mana? Ok, dekat facebook korang boleh post link entry, dekat fanpage blog korang sendiri ataupun main profile korang. Tak pun, korang boleh post dekat group - group blogging dekat facebook tu (nanti huda bagi link kat bawah). Manakala dekat twitter pula, korang boleh post link entry korang tu dekat page korang. Ha, senangkan? Ok dekat bawah ni, link - link group blogging yang ada dekat facebook. 
Amazing Blogging
Kelab Blogger
Diari Sahabat Blogger 
Ex-Tream Blogger 
Blogger Ping 
Mr. and Mrs Bloggie 
Kami si Blogger 
We Are Bloggers 
Blogging Group

3. Busuk.org

Busuk. org merupakan satu medium untuk membantu mem-publishkan entry - entry korang . Yang ni, sama je bila korang publish entry korang dekat group facebook. Cuma yang lainnya, bila orang search dekat google, dan apa yang diorang cari tu relate dengan topic korang share tu. So automatic dia akan terpublish dalam page yang mereka cari tadi. * ha, dah bebelit dah ni. Ok tengok contoh dekat bawah ni.


ok, contoh keyword (blog huda di google) : Blog Cerpen Cinta
tengok pada result yang keluar (box warna pink - Nur Farahuda's blog.... tu).


Sebenarnya ada lagi website - website yang membantu untuk menaikkan trafik korang. Tapi sorrylah ye, huda tak updated sangat. Korang boleh search google, Insyallah ada =D.


Ok, itulah antara 3 tips yang huda sendiri gunakan dan Alhamdulillah ianya menjadi. So, kepada korang yang nak try tu silakan lah ye. Insyallah, kalau korang rajin updated maka banyaklah view page yang korang dapat. Dan kesimpulannya, korang kena RAJIN untuk menaikkan trafik korang sendiri. Insyallah, lama - lama adalah peningkatan sedikit demi sedikit. 





You Might Also Like

31 comment di sini.

  1. susah nak tarik orang baca blog kita tanpa usaha yang gigih.. ^_^

    ReplyDelete
  2. wow..entri menarik..hehe.. thanks 4 da info.. berguna utk blogger mcm sya.heeehehe

    ReplyDelete
  3. Thanks for the tips :) anis tak pernah try guna busuk.org. Lepas ni nak try la... Hehehe :)

    ReplyDelete
  4. a'aa laa kan..mekasih huda..tips yang bagus

    ReplyDelete
  5. Asalam. Tq cik uda.dapat gak tips.

    ReplyDelete
  6. tiada hasil yg dtg bergolak .. nice tips ^^ TQ

    ReplyDelete
  7. memang berguna utk newbies mcm sya..hehe
    http://madieyfazudin92.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. tq dear..tip yg sgt bagus..

    www.izzahrasofea.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan zara...
      feel free to follow my blog
      www.afizahnordin.blogspot.com

      Delete
  9. thanks for the tips
    feel free to follow my blog
    www.afizahnordin.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. kalau share maklumat yang boleh bantu selesaikan masalah pengguna rasanya lebih menarik pembaca, macam sekarang ni saya tengah cari berkenaan trafik blog, saya akan baca semua blog yang tertera pada hasil carian enjin sekurang-kurangnya hingga page ke-3.

    ReplyDelete
  11. bagus gak tips ni,,,,http://jamuseridewimalamsdmdafiera.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. memang terbaeek tips yg Huda bagi ni..thanks :)

    ReplyDelete
  13. Thanks info pasal group blog kat fb.. sebelum ni cari2 jumpa dua group je.. :)

    www.momsavenues.com

    ReplyDelete
  14. thanks for sharing d good info.. amat berguna utk new blogger cm saya.. :)

    ReplyDelete
  15. nice info & blog
    http://khalifahdimukabumiforever.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. thanks :) tapi macam mana nak share link kat fb tuh eh??
    http://thedyans110.blogspot.com/2014/05/dalam-kenangan-kolej-matrikulasi-perlis.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. follow group blogging. Copy URL blog dan paste kan dekat status group blogging tersebut (same way macam mana nak updated status dekat main page fb sendiri)

      Delete
  17. saya baru wat blog............

    http://mummydaddynsi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Terbaik info. jom ke http://tinta-teratakerapung.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. busuk pun membantu untuk naikkan blog :)

    http://pinjamanswastamudahlulus.blogspot.my
    http://pinjaman4kontrak.blogspot.my

    ReplyDelete