Tutorial Footer Blog menggunakan photoscape

8:41 PM


Assalamualaikum =D


Ok, hari ni huda nak buat satu tutorial yang memerlukan banyak step. So, harap korang tengok betul - betul step dekat bawah ni ye. Oh ye, sebelum tu tutorial ni huda guna photoscape saje. Untuk transparents kan tu belakang cerita (nanti huda kasi tau ye). hehe =D


Step :-

1. Kena ada photoscape dulu. Kalau tak ada download DEKAT SINI.

2. Buka photoscape korang dan pegi dekat 'EDITOR'

3. Click pada New Photo untuk memulakan sesi design - mendesign ni...




Dia akan keluar satu dialog box macam ni. Pilih warna lain SELAIN warna putih. Contoh huda pilih warna pink *mestilah,hehe =D


Dia akan keluar satu gambar yang macam ni (picture dekat atas)


4. Pilih bentuk bujur (ikut step pada gambar)


Seisi pemilihan warna untuk bentuk bujur korang (pastikan warna putih)

pilih warna PUTIH sebab nak samakan dengan warna body blog korang
(tapi kalau nak pilih warna lain pun bole, ikut suka korang) =D


5. Sekarang kita mula melukis (tengok pada gambar)

Pastikan lukis betul - betul sampai ke garisan tepi (jangan kurang dan jangan pula lebih)


kemudian, Alihkan lukisan korang tadi betul - betul di bahagian atas sekali (gambar)



5. Masukkan apa jua picture yang korang suka =D

tekan pada simbol picture dan kemudian tekan pula pada button 'photo'


 dia akan keluar satu dialog box macam dekat atas ni. Pilih doodle/gambar yg korang suka.


Ok, ikut suka korang nak letak doodle tu dekat sebelah kanan ke kiri, tengah pun boleh =D



6. Seisi meletak tulisan :-

Tekan pada button simbol 'T'

dia akan keluar satu dialog box. Pilih jenis tulisan, warna dan juga saiz mengikut cita rasa korang.

Bila dah siap menulis, letak lah di mana saje part yg korang nak letak (cnth macam gambar atas tu)



7. Sebenarnya, dah siap korang punya footer tu. Tapi nak bagi kemas sikit korang follow step dekat bawah ni.


Step ni sama macam step no 3. Untuk pilih new photo.

dia akan keluar satu dialog box. Korang tekan 'NO' pada dialog box tu.

Ok, dah nampak kemas sikit hasil kerja korang =D. Sekarang ni kita CROP pula gambar tu.


8. Crop picture

Dah CROP? ok boleh SAVE.

ok, dah jadi pun footer korang....
Sekarang ni kena buang background warna pink tu.. Masa untuk transparentskan gambar...



7. Transparentskan gambar.

Untuk transparentkan gambar huda guna photoshop dan juga GIMP. Untuk tutorial transparentkan gambar korang boleh CLICK SINI(photoshop -link Lyysa) dan SINI(GIMP - link huda).



Tutorial Footer di Blog (cara nak masukkan gambar footer dekat blog)

Untuk tempahan boleh TEMPAH DEKAT SINI. Untuk maklumat lanjut CLICK SINI

You Might Also Like

9 comment di sini.

  1. nice tut :)
    try huda tgok cni, tut untuk nmpk gmbr cantik ngan slideshow untk blog ^^Y
    share la klau nak
    http://ksger.blogspot.com/2012/11/tut-gambar-snap-dengan-dslr-tiruan-edit.html

    http://ksger.blogspot.com/2012/11/slideshow-untuk-blog.html

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ikut tuto ni http://nurfarahudahud.blogspot.com/2012/11/tutorial-footer-dekat-blog.html

      Delete
  3. kak huda edit blog nie guna photoscape ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'aa, tp ada juga guba photoshop (tapi jaranglah)

      Delete