Wednesday, November 28

Tutorial : Cara nak buat page dekat blog


Assalamualaikum =D

Buat tutorial lagi. Ok kali ni huda nak tunjukkan korang macam mana nak buat page dekat blog. Oh ye, tutorial ni HANYA untuk pengguna design blog saje. Ok, follow step dekat bawah ni :-


Step 1 : BUAT NEW PAGE (design template saje)

1. Dashboard > Page


2. Kemudian tekan pada tab NEW PAGE



tekan pula pada tab BLANK PAGE



3. Korang akan dapat view macam gambar dekat bawah ni. Ok, dah bole mula menulis =D

dah siap? PUBLISH page korang tu...


dan korang akan dapat satu view yang macam ni (gambar).
SIAP dan korang dah ada page korang sendiri.



STEP 2 : cara untuk LINK kan dekat BLOG


1. Dashboard > Layout


 2. Tekan pula pada tab ADD A GADGET



3. Korang akan dapat satu view yang macam ni.

TEKAN pula pada tab HTML/Java Script . Kemudian tekan betuk (+) tu...

4. Dan korang akan dapat satu page macam ni (gambar) :-

p/s : kalau nak letak dekat BAWAH Header TAK PAYAH tulis title , tapi kalau nak letak dekat SIDEBAR up too you, nak tulis title atau tidak...


5. Sekarang ni isi ruangan content korang dengan link/ayat korang. Ok, contoh (lihat pada gambar) :-



UNTUK ambil URL page korang tengok pada STEP NO 3 (cara nak ambil URL PAGE)
Lepas dah masukkan semua link pada TAB MENU korang, boleh SAVE.





Step 3 : Cara nak ambil URL PAGE


1. Dashboard > Page 
p/s : Step ni sama macam step no 1 (masa korang nak buat page)

2. Tekan View pada tab page korang (lihat pada gambar)



2. COPY link korang dan masukkan dekat step no 2 (masa nak masukkan link page).





Ok, dah siap. . Boleh senyum =D

23 comments:

  1. WAH .. TUTO YANG MENARIK .. AKAK DA TERCARI2 N TRPKIR .. CAMNE LA NAK WAT MENDE NI .. SKNG DA DPT JWAPAN .. HOHO .. MEKASIH

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, tq. Ok sama - sama kak =D

      Delete
    2. still ta dpt.. hehe.. tulisan jd kecik.. :) cmne ekkk

      Delete
    3. still ta dpt.. hehe.. tulisan jd kecik.. :) cmne ekkk

      Delete
  2. owh macam ni rupanya sblm ni tertanya2 gak mcm ne bwt :D

    ReplyDelete
  3. thank you , berguna sangat :) follow lah kitaaa :) www.ohakupendek.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  4. TQ for the tutorial.. thanks sangat-sangat! Saya dh lama teringin buat page.. finally jumpa jugak

    ReplyDelete
  5. boleh tolong tak mcm mana nak buat blog kita... bila org search jmpa.... sye buat blog... tp bila search nama blog x jmpa la.....need ur help..

    ReplyDelete
  6. assalammualaikum kak huda.kat dashboard saya tak ada perkataan layout.habistu nak tekan mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak guna template apa eh? kalau classic template memang tak ada perkataan layout dekat dashboard...

      Delete
  7. bgusnye kak huda ny,,mcm2 ad,,tq ye :D

    ReplyDelete
  8. thank you kak.. selama ni tertanya2 cemana nk create page... thankyou.. im new blogger.. do follow me http://deedaereeka.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. time kasih..dik.. banyak sangat membantu.. dan akak minta kebenaran untuk copy..
    time kasih banyak-banyak

    ReplyDelete
  10. MCM MANE NAK BUAT SATU PAGE TU TAPI ADA BYK2 POST?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena labelkan. cnth , buat entry tentang kesihatan, then you should label - kan 'kesihatan'.

      Delete
  11. Ya Allah kak.. thanks sangat. dah lama saya cari, bila try macam yg akak ajar baru jadi . thanks sangat sangat ! :)

    ReplyDelete
  12. Wow... tutorial nie senang nk follow.. blog awk pon cntik.. lao rajin singah2 la blog sy.. jngn lupa follow.. hehe http://lolipopdrops.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. emmm..pnuh detail..snang la nk wat pas ni..

    Mana2layan.blogspot.com

    ReplyDelete