Tutorial : background di post body

Saturday, September 29, 2012


keep smiling
^_^


Salam tengah hari buat semua. Kali ni pula huda nak updated lagi satu tutorial yang direquest oleh rakan blogger kita --> tutorial background di post body.


taken from PAGE TUTORIAL



Ok sebelum kita tengok step dia dekat bawah ni, huda nak minta maaf dekat korang sebab lambat updated tutorial yang korang request. Tapi Alhamdulillah at last huda dapat juga updated . hehehehe ^^. 




Step - step dia :-

HANYA untuk WASHED DENIM TEMPLATE macam huda je ^^ . 


1. Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Template.


2. Tekan CTRL + F dan cari keyword content - korang akan nampak code macam dekat bawah ni :-
#content-wrapper {

3. COPY code dekat bawah ni dan PASTE di bawah code yang korang cari tadi(step2)
background : url(URL IMAGE/BACKGROUNG KORANG)

4. Cari code ni pula :-
#main-wrapper {

5. Sama macam step no 3. COPY code ni dan PASTE di bawah code yang korang cari tadi(step 4).
 background : url(URL IMAGE/BACKGROUNG KORANG)

6. Cari pula :-
#sidebar-wrapper { 

7. Lagi. Sama macam step no 3 dan 5. COPY code dekat bawah ni dan PASTE di bawah code tadi(step 6)
 background : url(URL IMAGE/BACKGROUNG KORANG)

8. Ok, dah siap semua. Save dan lihat hasilnya.

p/s : Ha, banyakkan step dia...its ok, ni semua nak bagi blog korang tampak cantik!^^ BUT please remember this step (no 1 - 8) ni hanya untuk WASHED DENIM TEMPLATE je tau...^^ 


Ok dekat bawah ni pula tutorial background di post body untuk template designer yang biasa. ^^




Step - step dia:-

1. Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Template


2. Tekan CTRL +F dan cari code dekat bawah ni :-
.post {

3. COPY pula code dekat bawah ni PASTE di bawah code yang korang cari tadi (step no 2)
-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(CODE IMAGE/BACKGROUND KORANG);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;

4. Ok, dah siap semua. Preview dulu blog korang before korang save. Lepas dah ok, sedap mata memandang then barulah SAVE ^^

selamat mencuba dan semoga berjaya^^

You Might Also Like

2 comment di sini.