Tips nak cantikkan blog.

Sunday, September 09, 2012


Keep smiling
^_^

Hai korang semua... Ok, hari ni huda nak share satu tips blogging dengan korang. Tips mencantikkan blog. Enjoy reading ^_^


creadit google


Sebenarnya tips ini telah di request oleh seorang rakan blogger yang juga merupakan newbies. So, hari ni macam huda cakap dekat atas tadi yang huda akan share tips mencantikkan blog dengan korang semua. Biarpun tips ini ringkas je tapi huda harap serba sedikit dapat membantu korang. So dekat bawah ni tips - tips yang huda cakap nak share tu.

p/s : dalam meng - edit blog ni memerlukan banyak kesabaran. So harap bersabar dengan code -code dia ok? ^_^
Tips dan info ^_^


1. First at all korang kena tahu cara pemilihan background. Pilih background yang simple dan tak serabut. 

2. Warna tulisan entry yang sesuai - hitam.

Nak tulisan yang berwarna - warni pun boleh TAPI janji jangan terlalu cerah sehingga boleh membuatkan pembaca blog korang susah nak baca entry - entry korang. Suggestion huda, lagi sesuai kalau tulisan tu warna hitam.


3. Tutorial

Banyak tutorial blog yang korang boleh belajar untuk mencantikkan blog korang tu. Dekat mana nak cari? Google > search tutorial yang korang nak ataupun tak payah pergi jauh blog huda pun ada beberapa tutorial untuk blog --> Singgah PAGE TUTORIAL(ok,promote kejap ^_^). Ataupun korang boleh singgah BLOG LYSSA sebab dekat blog dia pun banyak tutorial yang berkesan ^_^


4. Sidebar

Sidebar juga memainkan peranan yang sangat penting dalam blog korang. So, untuk nampakkan sidebar korang nampak kemas lagi teratur letak border pada sidebar korang. Follow TUTORIAL FULL BORDER DI SIDEBAR @ TUTORIAL BORDER SIDEBAR PAR 2.


5. Header

Header ni pun memainkan peranan dalam blog korang. Kalau header korang cantik, simple dan menarik pasti pembaca/penggunjung blog korang akan tertarik dengan header korang dan secara tak langsung mereka akan baca entry korang tu(ok,huda pun suka bila tengok header orang tu cantik dan menarik, so secara tak langsung huda akan baca entry mereka) ^_^. Korang macam mana pula?


Ok, sampai sini sahaja tips  yang dapat huda share dengan korang semua. Insyallah later, kalau ada tips lagi huda akan share(tapi kalau huda freelah eh. hehe) ^^


Nak baca tips blogging yang lain>? Ok, CLICK SINI.

You Might Also Like

31 comment di sini.

  1. nice entry..huda.. lisa baru pakai blogskin.. tp kan bila pakai comment takleh nak click.. huda tau x nk wat cmne?

    ReplyDelete
  2. suka tips ni :) thanks sharing dik :)

    kak follow :)

    jemput singgah blog kak ye :)

    ReplyDelete
  3. macam mana saya tak kenal awak tapi saya nak juga buat

    ReplyDelete
  4. sangat menarik dan mudah difahami :)

    ReplyDelete
  5. wow hebat. tengs untuk pengetahuan ini! :*

    ReplyDelete
  6. hmm setuju2 :3 thanks for the info ;D

    ReplyDelete
  7. tips y menarik dan tepat sekali! ^^

    ReplyDelete
  8. Sharing is caring :) thanks for the tips . Singgah la kat blog kami >< i'm new blogger ! btw, blog yg cute !

    ReplyDelete
  9. i just love your blog...jeles... pink+baby blue,,..

    ReplyDelete
  10. nice.....follow back ya...

    www.makho-manda.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. huhu.. tenks 4 sharing.. xcelly da 2 taon dlm dunia blog but still terkial-kial lg...

    ReplyDelete
  12. Blog ukhti pun cantik lah . macam mana buat ya ?

    ReplyDelete
  13. sye tak berapa pandai nak mencantikkan blog nie .. ><

    ReplyDelete
  14. saya tak tau mcm mne nak mencantikkan blog nie ..thnk for info .. :)

    ReplyDelete
  15. saya masih belajar macam mana nak cantikkan blog..
    thanks for sharing
    http://ayshacomomot.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. thanks a lot, visit http://kamarularnizam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. NICE ... VISIT http://penaklukopera.blogspot.my/

    ReplyDelete
  18. thanks. follow me back. support bloggger :)

    http://3.bp.blogspot.com/-zjX3zL5hODg/UC3fy2Okk9I/AAAAAAAAEXA/n-5467dqGMw/s1600/background+emas+putih.png

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum.
    Dah bertahun2 tak bukak blog saya.
    Bila baca semula...aduh....!!!

    ReplyDelete