Tutorial : Buat wallpaper untuk desktop cara kita - kita!

Monday, August 13, 2012

hye hye semua...
Apa khabar?Sihat?

Selamat malam buat semua. Ok, tarik nafas panjang - panjang dulu! Hari ni huda nak tunjukkan dekat korang semua macam mana nak buat wallpaper untuk desktop dengan cara korang sendiri.Ok, first at all cuba tengok dulu picture dekat bawah ni. Dia ada dua version (1st - Simple je . 2nd tu ada background).


Simple wallpaper

Simple wallpaper with background

Ok, dah tengok picture dekat atas tu kan? Good! Now, huda nak tunjuk dekat korang step by step macam mana nak buat wallpaper korang tu, ok? ^_^. Mungkin agak susah sikit, tapi siapa dah terbiasa dengan software ni so senanglah pada diorang.


Step pertama - gambar.

1. Kenal pasti dulu gambar yang korang nak buat sebagai wallpaper (apa-apa jelah, asalkan korang suka gambar tu, dahlah...). Ok, contoh gambar dekat bawah ni :-

Jang Guen Suk ...


2. Sekarang ni, buka mana - mana software untuk transparent - kan gambar tersebut. Contoh : Photoshop atau GIMP, atau apa - apa je software yang boleh transparent - kan gambar korang tu.

tutorial : transparent gambar guna photoshop

tutorial : transparent header/gambar guna GIMP
creadit Nur Farahuda ^_^

contoh gambar yang dah di transparent.

p/s : di akui untuk transparentkan satu - satu gambar ni memang leceh.So perlu perbanyakkan bersabar ye =)


Step kedua - start buat wallpaper korang sendiri.

Step ni sama je nak buat header korang (bagi blogger). Simple way. Tapi huda akan tunjuk jugalah macam mana nak buat wallpaper ni. Tengok step dekat bawah ni, thanks =).

1. Buka software photoscape korang. Kalau tak ada click download .



2. Click pada Editor.

tekan pada picture untuk lebih jelas.


3. Click pula pada menu

tekan pada picture untuk lebih jelas.


4. Click pula pada new photo.



5. Tentukan width dan height .

tekan pada picture untuk lebih jelas.

dia akan keluar satu background warna putih (gambar di atas).


6. Time to upload picture (masukkan gambar yang dah di transparents). Tekan pada simbol 'PHOTO' dekat photoscape korang. tengok picture untuk lebih jelas.

click pada picture untuk lebih jelas.



7. Masa untuk buat text/nama pula. Click pada simbol 'T' untuk mula menulis.



tekan pada picture untuk lebih jelas.


Ok, dah siap! So, boleh save. Simple kan. Tapi kalau korang yang nak ada background belum siap lagi tau. Sekarang ni tengok step bawah ni pula ye :)



8. Step yang sama macam no 6 tadi (upload picture). Tekan pada simbol 'GAMBAR' untuk upload background yang korang suka.


tekan pada picture untuk lebih jelas.

resize picture korang sehingga korang tak nampak picture dan tulisan yang korang buat tadi.
-click pada picture untuk lebih jelas-.



9. Right hand click pada picture tersebut, dan dia akan keluar satu dialog box (seperti gambar di bawah ini). Tekan button 'BACK' pada dialog box tersebut.

tekan pada picture untuk lebih jelas.

korang akan dapat hasil yang macam ni!
-tekan pada picture untuk lebih jelas-


9. Ok, dah boleh save. Tekan pada button save. 


p/s : Andai kata, kalau korang dah save as picture tersebut dan dia ada keluar satu dialog box (seperti gambar di bawah ini) pilih 'NO'.

click pada picture untuk lebih jelas.


Siap semuanya... Cepat senyum ramai - ramai... ^_^.


Ok, dekat bawah ni antara contoh wallpaper yang huda create bila huda bosan ^_^.


Ok, done! That's all from me. K, bye - bye ^_^

You Might Also Like

5 comment di sini.