Tutorial : Macam mana nak listkan tutorial

Wednesday, June 13, 2012

hye hye semua...
Apa khabar?Sihat?

Selamat malam buat semua pembaca Nur Farahuda's blog. Untuk post pertama pada hari ini, huda nak share dengan korang satu lagi tutorial --> Macam mana nak listkan tutorial? Actually, tutorial ini telah di request oleh adik Diyana Haryani di page tutorial huda.


Sebenarnya cara nak me - listkan tutorial ni, sama je lebih kurang - macam mana nak tag orang dalam blog (utk segmen atau GA). Takpe, huda akan tunjukkan cara dia macam mana. ok? ^_^.


Follow the step below. ^_^

1. First at all buka dulu page/new post korang?

new post/page.


2. Mulalah bertulis, hehe. Ok, after dah buka korang mula bahagikan freebies , tutorial, tips dan apa juga yang korang nak --> (tgok picture bawah ni untuk lebih jelas).

click pada image untuk lebih jelas.



3. Buka pula page tutorial atau tips yang korang dah pun buat. --> tengok picture.

contoh : huda ambil tutorial full border di sidebar.


4. Copy url page tersebut (lihat picture di bawah).

click pada picture untuk lebih jelas.


5. Buka semula page yang tadi (step 2) dan tulis dulu tajuk tutorial, tips atau freebies di page tersebut.

click pada picture untuk lebih jelas.


6. Sekarang ni korang highlight kan tajuk tutorial yang korang tulis tadi.
click pada picture untuk lebih jelas.


7. Click pada perkataan LINK (biarkan tulisan tadi dalam keadaan highlight warna biru) dan dia akan keluar satu dialog box. Pastekan link yang tadi korang dah copy (step 4) di dalam dialog box tersebut.

click pada picture untuk tumbesaran.

tekan pada picture untuk tumbesaran.

-paste kan URL-
click pada picture untuk tumbesaran



8. Siap. Dia akan jadi macam ni (tengok pada picture).

click pada picture untuk tumbesaran.



9. siap semua. Publish post anda. ok? ^_^





Selamat mencuba dan semoga berjaya ^_^

You Might Also Like

9 comment di sini.