Tutorial : Cute MP3 player at your blog

3:07 PM

hye hye semua...
Apa khabar?Sihat?

Selamat petang buat semua pembaca Nur Farahuda's blog. Sambil dengar Leeya berceloteh di hot fm online sambil tu updated tutorial ini.


Selain daripada tutorial ini dan tutorial ini <-- tutorial MP3 dekat blog, so sekarang ni huda nak tunjukkan dekat korang lagi satu tutorial (MP3 di dalam blog). So follow the step , ok? ^_^.

contoh cute MP3 Player


Read the step below (lihat step betul - betul ye, agak susah jugalah) :-

1. Tekan sini --> Cute MP3 Player.

korang akan dapat page macam ni.


2. Click pada Generator --> tengok picture dekat bawah ni.

korang akan dapat page macam ni after click pada Generator. 


3. Jangan buat apa - apa dulu dekat page generator ni dulu... Sekarang cuba tgok code mp3(yang sedia ada), dan Gantikan code tersebut dengan code mp3 anda --> tengok picture dekat bawah ni untuk lebih faham ^_^.

(kalau picture ni kurang jelas - click je dekat picture ni)
gantikan code yang dalam bulatan tu dengan code korang --> tengok step 4.


4. Tekan sini --> http://irondj.net ( untuk cari lagu yang korang suka).

search lagu dekat kotak kecil tu
(click pada picture untuk lagi jelas)...

contoh : huda seacrh lagu --> bicara hati

click pada tajuk lagu tersebut 
(click pada picture untuk lebih jelas)

korang akan nampak page view macam ni.
(click pada picture - picture di atas untuk lebih jelas).


5. Ok, sekarang cara nak ambil URL lagu tersebut (agak complicated sikit - tengok betul betul ok? ^_^) . Now, tengok pada HTML embed (jangan amik semua code tu). Halakan mouse korang dan click dekat code tersebut, kemudian tekan pula CTRL + F (dekat keyboard korang) dan search - mp3 --> lihat picture di bawah ni (tekan kalau tak berapa jelas).

nampak tak code yang di highlight warna oren. Jangan buat apa - apa,
terus tekan enter sampai jumpa code ni (tengok di bawah)

tekan enter sampai jumpa code value="mp3=
(tekan pada picture untuk lebih jelas)

copy code yang ber highlight biru 


http://media.irondj.net/mix/file/20733/Bicara_Hati_-_Lena_AF_9.mp3 <-- ini code yang tadinya sudah di highlight (warna biru).

6. Paste code tersebut di box td --> tengok picture.

ni adalah code yang asal td - delete code asal dan ganti code yang baru.
(click pada picture untuk lebih jelas)

dan ini code yang baru
(tengok pada picture).

7. Kalau korang nak lagu tu memang always bernyanyi dekat blog korang tukar autoplay tu kepada 1, kalau tak nak biarkan dia je 0 --> tengok picture dekat bawah ni.

autoplay = 0, biarkan lagu dalam keadaan pause.

autoplay = 1, biarkan lagu dalam keadaan play.
tekan pada picture - picture di atas untuk lebih jelas.


8. Sekarang ni, kita decorate sikit MP3 player (tak kan nak biarkan hitam je?) --> so, tengok picture di bawah. 

tengok pada category dan tukar general kepada colour


page colour (picture), so korang boleh change the colour mengikut cita rasa korang.


ok, contoh pilihan warna yang huda pilih (picture).

9. Ok, dah siap semuanya... Sekarang ni copy semua code MP3 player tersebut dan paste dekat dalam blog korang.

copy HTML code tersebut - semua...




Nak tengok tutorial Mp3 player yang lain?

You Might Also Like

32 comment di sini.

  1. morning :) kat website 2 xde japanese songs la, so boleh ambil url dari web lain x?? :)

    ReplyDelete
  2. Ok thanks ^^ tapi dia tak boleh main banyak lagu lah >< satu je.... macam mana nak buat mp3 playlist untuk blog? boleh ajarkan? ^^ thank you

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas tunjuk ajar anda :)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum terima kasih untuk tutorial ni.. :)

    ReplyDelete
  5. assalammualaikum...terima kasih ea sebab tunjuk ajar ni...<3

    ReplyDelete
  6. finally m'jd jgak... dah lama try wat tp xmjd, alhamdulillah... thanks ...(^^,)

    ReplyDelete
  7. Syukran kasiran :D Hehehe ini lebih mudah daripada nak ambil daripada Youtube sebenarnya :D

    ReplyDelete
  8. Syukran!Terima kaseh memanyak..Jadi pun!
    Tapi boleh ke letak lagu lebih drpada 1??

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. mungkin salah amik code HTML dia dekat coding website kot. cuba try lagi,

      Delete
  10. knape lagu saye x berfungsi?? help me.... :(

    ReplyDelete
  11. boleh tak masukkan lebih dari 1 lagu?

    ReplyDelete
  12. saya paste dekat blog tapi xnaik apa2 ponn..
    knpa??

    ReplyDelete