Tutorial border sidebar part 2

5:08 PM

hye hye semua...



Apa khabar?Sihat?

Selamat petang buat semua pembaca Nur Farahuda's blog. Ok, tutorial ini di request oleh Asmah Harun. 


Mungkin cara yang kedua ni agak susah sikit kot sebab dia ada dua step yang korang kena follow. First korang kena buat border untuk title sidebar, second pula korang kena buat border untuk sidebar. Faham tak? Kalau kurang faham, tengok contoh di bawah ini. ok? ^_^.


cara - caranya :-

Title for sidebar

First at all, kita buat border untuk title sidebar dulu,ok? ^_^.

1. Dashboard > Template > Edit Template HTML > Tick Expand Widget.

2. Cari code di bawah ini :-
h2
3. Then Copy code dekat bawah ni then Paste dekat bawah code yang korang cari tadi (step 2).

-moz-border-radius: 10px;
-webkit-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:2px solid #FCB9B7;

p/s :
Solid : korang boleh tukar kepada dotted atau dashed.
#FCB9B7 : korang boleh tukar dengan code warna korang sendiri.

4. Save dan lihat hasilnya.



Border for sidebar

Ok, kemudian korang kena buat pula dia punya border sidebar.

1. Dashboard > Layout/Design > Add A Gadget > HTML/JAVA SCRIPT

2. Copy code dekat bawah ni dan paste dalam box HTML/ JAVA SCRIPT korang.


<div style="background: #FFFFFF repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dotted #FCB9B7 ; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>
Put your code/note/or everything, here!</div>

p/s :
dotted : korang boleh tukar dengan solid atau dashed
#FCB9B7 : korang boleh tukar dengan code warna korang sendiri.
Put your code/note/or everuthing, here! : tukar dengan code korang ok? ^_^

3. Save dan lihat hasilnya.


Good luck dan semoga berjaya ^_^

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^ 

You Might Also Like

16 comment di sini.

  1. memang lawa buat gitu..nk try la nti

    ReplyDelete
  2. pandai huda buat tuto. dan senang faham ;)

    ReplyDelete
  3. mcm mane nk kcikkan boder ea..mcm terlalu lebar laa...

    ReplyDelete
  4. Nak cari code at mana yea.. mcam code at sidebar nie pakai gadget?

    ReplyDelete
  5. kak, mcm mne nak letak code code tu dalam border?

    ReplyDelete
    Replies
    1. code dalam border? code yang mana satu ye dan untuk border yang macam mana? sorry kurang faham, hehheheeee

      Delete
  6. Replies
    1. dashbord > template > HTML Edit . Then awk bole nmpk segala coding dekat situ. Good luck =D

      Delete
  7. akak, kalau new version dashboard ni x boleh ea guna tuto ni? kod h2 x ada dekat kod saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, coding sama je. Cuma nak cari coding tu je lain sikit. Cuba tengok tutorial akak yang ni >> http://nurfarahudahud.blogspot.com/2013/11/tutorial-cara-nak-meng-edit-html.html

      Delete