Khasiat Ubi Kentang

Friday, June 15, 2012

hye hye semua...
Apa khabar?Sihat?

Selamat petang buat semua pembaca Nur Farahuda's blog. Seperti tajuk di atas, hari ni huda nak share dengan korang tentang khasiat ubi kentang (tadi dapat idea ketika sedang menggoreng, hehe) .


Kentang Goreng ^_^




Antara khasiat ubi kentang :-

  • Ubi kentang kaya dengan potassium, vitamin C  yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. 
  • Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.
  • Kandungan potassium ubi kentang adalah dua kali ganda daripada yang terdapat di dalam pisang dan fiber. 
  • Jumlah lemaknya pula di bawah paras 25 peratus, dengan ini dapat menghalang enapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah.
  • mengandungi protein , sebnyk yg terkandung dalam nasi, gandum dan bijirin
  • mengukus lebih baik dari merebus, kerana vitamin larut air boleh hilang ke dalam air


creadit : Himpunan Terbaik

You Might Also Like

4 comment di sini.

  1. nice info..makan dengan cheese lagi sedap ni..hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, thanks
      huda makan gitu je, no cheese . hehe ^_^

      Delete
  2. terjumpa info ni, juga pasal kentang... sharing is caring :) - Kentang dan Keledek

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw, thanks coz share info tu :)

      Delete