Tutorial rapatkan header dengan content

Sunday, May 27, 2012

Hye hye semua...

Apa khabar?Sihat?

Selamat pagi buat semua pembaca Nur Farahuda's blog. Ok, hari ini huda nak buat tutorial lagi sebab tutorial ini telah di request oleh Miss Oni - Tutorial rapatkan header dengan content.

tumpang for a moment. ehehehe ^_^.

Mungkin ada banyak cara untuk apply this tutorial dekat blog korang. Tapi huda just tahu dua cara je, hehe. Now, jom kita tengok dua cara tersebut. p/s : Huda guna cara kedua untuk rapatkan header dengan content. ^_^

Cara - caranya :-

1. Korang boleh gunakan Photoshop untuk buat header transparent plus dengan nak rapatkan dekat header.  (gambar dekat bawah ni).

kena ada layer putih dekat bawah tu untuk sambungkan dengan header korang k? ^_^


Tapi... huda tak berapa retilah kalau nak tunjukkan dekat korang cara nak buat dia guna photoshop sebab huda baru je guna software ni 3 hari yang lepas (still dalam proses pembelajaran). HEHEHE...  Tapi huda akan share dengan korang link yang ada tuto ini --> Lyssa Faizureen. So click sini untuk tengok tutorial Lyssa, ok? ^_^


Creadit : Lyssa


2. Kan tadi huda cakap ada dua cara kan, so sekarang ni huda nak tunjukkan tutorial cara yang kedua untuk merapatkan header dengan content (huda guna this way, ehhee) ^_^. 

Step :-

1. Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand widget.

2. Cari code.
.header-outer { ATAU  #header {
3. Gantikan code dekat bawah ni :-
width: 800px;
height:450px;
margin: 0 auto7px; 
p/s :  Gantikan code yang berwarna purple tu mengikut kesesuaian blog korang. Contoh kalau tak ada salah satu antara width atau height korang tambah je code tu dekat HTML korang ok? ^_^.


ok, header dengan content sudah pun rapat. hehe ^_^


good luck for you .... Selamat mencuba dan semoga berjaya ^_^

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^ 

You Might Also Like

10 comment di sini.

  1. Huda, please untag blog Oni (Miss Oni) d entry nie
    Please sgt2 ..

    ReplyDelete
  2. Sis, camner ye nak rapatkan header dekat dengan atas tu ye ? Means, rapat kat garisan atas n body blog . x byk space sangat ..

    ReplyDelete
  3. akak ada tak cara macam mana nk pisahkn header dari content utk template designer?

    ReplyDelete