Tutorial : Manu tab yang simple

Monday, May 28, 2012

Hye hye semua...


Apa khabar?Sihat?

Ok, again come up with new tutorial at this blog - Nur Farahuda's blog. Kali ini, tutorial ini di request oleh my friends - Fienas




Tengok step dekat bawah ni betul - betul tau :)


1. Dashboard > Design/Layout > Add A Gadget > HTML/JAVA SCRIPT.



2. Tulis Facebook atau Twitter dekat dalam box tu - tengok picture bawah ini ok? ^_^.


3. Hightlight perkataan tersebut (one by one).

4. Tekan create link yang berwarna hijau (tengok picture) dan dia akan keluar satu dialog box.


dialog box.


5. Masukkan link facebook/twitter korang di dialog box (step no 4) dan tekan OK. - tengok picture dekat bawah ni.


6. Lepas dah habis masukkan link semua, korang tekan Save. 


Ok, good luck dan semoga berjaya ^_^

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^ 

You Might Also Like

6 comment di sini.

  1. huda , tengs buat tuto nie .. btw, aku dah buat tp mcmlain jek .. bole kau tgk kan tak ?

    ReplyDelete
  2. huda , tengs buat tuto nie . aku dah buat tapi macam lain jek .. kau pi tgk kan bole ?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Huda,
    Dah cuba buat memang keluar tab facebook tapi nak tanya bila masukkan link tu akan direct ke fb page ke once org klik benda tu?

    Nak tanya jugak macam mana yer nak link kan setiap post dengan menu tab yg dah buat, banyak kali cuba tp masih tak jadi. label dah buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam.
      Yup, bila kita click tu, dia akan direct ke page fb kita.

      link kan setiap post dengan menu tab? Maksudnya macam mana tu? Biasanya kalau nak link kan post, kena buat 'keyword' dan amik link 'keyword' tersebut dan linkkan dengan label menu tab yang kita buat tadi. Kalau nak linkkan post ni banyak sikit kerja dia.

      Delete
    2. Maksud saya, contoh post harini kita gi jalan... dekat menu tab saya dah create satu tab untu jalan-jalan. keyword? ada dlm tips tutorial x? setiap post yg saya buat saya dah labelkan.. jalan-jalan ke.. untuk produk ke. jadi saya nk jadikan setiap tab di menu saya bila klik pada jalan2 atau produk akan keluar post yg berkaitan. paham tak soalan saya?? hihi maaf kalau awk pening.

      ooo kalau nak link kan post ni rumit ke?

      Delete
    3. hehe tutorial yang tu huda tak buat. tapi takpe saya buat step dekat sini. If kurang faham, ask me again ok =),

      1) Type dekat blog keyword "travel" (for example). Yang ni kena ada search box dekat blog.

      2. To apply search box dekat blog:-
      kalau tak ada search box dekat blog, buat macam ni utk adakan search box (type dekat google, tutorial search box dalam blog. Then follow tutorial tersebut). After apply search box, buat macam step first.

      3. Then copy link yang kita search tadi melalui search box blog ("travel" for example), dan paste - kan pada link menu tab tersebut [cara paste - kan link ada dekat tutorial atas ni].

      Selamat mencuba =)

      Delete