Tutorial : Full border di sidebar

8:26 PM

Hye hye semua...


Apa khabar? Sihat?

Again huda nak buat tutorial yang telah direquest oleh amoiiebby. Tutorial - Full border di sidebar. Ok, tutorial ini adalah untuk mengemaskan lagi blog korang supaya tidak kelihatan serabut. 


Dekat bawah ni step - step nya...

1. Dashboard > Template > Edit Template HTML > Tick Expand Widget Template


2. Tekan CTRL + F dan cari code di bawah ini :-
.sidebar .widget {

3. Copy code di bawah ini dan Paste DIBAWAH code yang korang cari tadi (step 2).

-moz-border-radius: 10px;
-webkit-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:2px dotted #F660AB;
p/s : 
2px : tukar mengikut cite rasa korang.
dotted : korang boleh tukar juga kepada --> dashed atau solid 
#F660AB : tukar kepada code warna korang

4. Save dan lihat hasilnya :)

Selamat Mencuba dan semoga berjaya ^_^

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^

You Might Also Like

32 comment di sini.

  1. TQ :)

    tapi tak jadi kalo Edit Template HTML tu..

    Buat dekat Add CSS dekat Template Designer baru jadi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum sis.. saya x jumpe la tick expand widget template tu .. nk buat cmne eh ?

      Delete
    2. waalaikummusalam adyla, oo sekarang mmg dah takde tick expand widget template tu, sebab sekarang blogger buat new interface, kalau awk guna design template awak boleh dollow tutoria ni, http://nurfarahudahud.blogspot.my/2013/11/tutorial-cara-nak-meng-edit-html.html

      Delete
  2. mcm mana nak jarakkan border sidebar tu dgn sidebar title?

    ReplyDelete
  3. @ASMAH HARUNok, ni tutonya http://nurfarahudahud.blogspot.com/2012/06/tutorial-border-sidebar-part-2.html

    ReplyDelete
  4. Tq... Saya dah gunakan tutorial ini dan ianya berjaya.
    TQ...ISLAM ITU SIMPLE http://ceritaeida.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. hai..erm camane nk buat ttle for bder 2 ea..cth speak now cm at ats 2....
    ;)..

    ReplyDelete
  6. Erm , saya guna simple template x jumpe lah code tu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna tuto full border di sidebar part2

      Delete
  7. x jadi pownnnn..cane ye??
    shazeryn.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. sedih nye x jadi pun.. x buat satu pun.. x taw... lah

    ReplyDelete
  9. tqvm..you tutorial really help me...

    ReplyDelete
  10. Akak Farahuda Hud, tak jadi laa :'/ Code .sidebar .widget { tade T.T

    ReplyDelete
  11. hai.akak Huda saya tak faham la yang Tick Expand Widget Template sampai lah akhir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. abaikan je sebab sekarang ni dah guna edit HTML yang baru so memang tak ada tick expand widget bagai ni, hehe . sorry ni tutorial yang lama (yang dulu masih kena tick expand widget ni). Sekarang tak payah nak tick dah ...

      Delete
  12. Ommo!! thnks sgt2!! :D jasamu akan dikenang buat selama2nya :)

    ReplyDelete
  13. sy jd tp border x sekali combined dgn sidebar title.Cm mne ea akk??

    ReplyDelete
  14. tutorial ni untuk template washed denim. simple template punya lain.

    ReplyDelete
  15. Hai huda...sy bt knp xjd ya?kod tu xde..n tgh cuba hilgkn white stuff blkg header tu...tlg pliz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye....sorry lambat reply sbb tgh busy. AwK guna template apa eh? Sbb setiap template lain coding nya.
      Kalai Kalau nak hilangkan hilangkan stuff belakang header tu,boleh tengok tuto - hilangkkan background header utk simple template ((if you are the user of simple template).

      Delete
    2. Hye....sorry lambat reply sbb tgh busy. AwK guna template apa eh? Sbb setiap template lain coding nya.
      Kalai Kalau nak hilangkan hilangkan stuff belakang header tu,boleh tengok tuto - hilangkkan background header utk simple template ((if you are the user of simple template).

      Delete