Transparentskan header menggunakan GIMP 2

11:45 PM

hye hye semua..


Apa khabar? Sihat?

Hye semua, selamat malam buat semua pembaca Nur Farahuda's blog. Tadi huda dah buat tutorial - Simple Header dengan menggunakan Photoscape but then ada member blogger yang request untuk transparent kan header tersebut. This tutorial telah di request oleh Yaya. ^_^


So sila ikut step ni k (mungkin agak payah sikit - try and error tau). Ok before that, so sorry tutorial ni sama macam tutorial tadi banyak picture. CLICK pada picture untuk lebih jelas ok? ^_^.

p/s : Sorry maybe GIMP huda ni tak sama dengan korang tapi cara nak buat tetap sama...

ok, ni contoh header yang nak di transparent kan. Let's start...


Step :-

1. Korang mesti ada GIMP, kalau tak ada CLICK SINI untuk download.


2. Bukak GIMP korang.


3. Sekarang upload picture korang. File > Open.


Folder .
Bila dah jumpa picture yang korang nak transparentkan CLICK pada Open.

dia akan keluar macam ni.


4.Tekan pada Layer > Transparency > Add Alpha Channel



5. Click pula pada pen yang bercahaya tu ( tengok picture)



6. Halakan pen tersebut pada gambar dan Click pada gambar tersebut. Kemudian akan ada garisan putus - putus keliling gambar tersebut (tengok picture dekat bawah ni).

akan ada garis - garis dekat sekeliling picture tersebut.


7. Sekarang masanya nak bagi transparent. Now CLICK Edit > Clear



8. Ok, dah transparent pun, bolehlah senyum. Eh kejab! belum lagilah korang... Masih ada putih - putih lagi dekat gambar tu. Ok now, ULANG Step 6-7 sampai tak ada satu putih pun dekat dalam gambar tersebut.. HEHE.


So, dia akan jadi macam ni. Full transparent. ^_^.


9. Sekarang masa untuk Save. Click pada File > Save As...


10. Dia akan keluar satu dialog box. Jangan tekan Save dulu tau, sebelum tu korang tukar dulu nama file (pastikan tak sama yang asal). Mesti Save dalam format PNG (.png) ... <-- tengok picture dekat bawah ni.


bila dah tukar apa yang patut, baru korang boleh Save.

11. Eh tak habis lagi tau, ada keluar lagi satu dialog box lepas korang tekan Save (step 10) - tengok picture k? ^_^.


ok, baru boleh save :) dan lihat hasilnya ^_^


hasilnya - gambar selepas di transparent kan ^_^.



p/s :Maybe agak susah sikit bagi mereka yang baru nak try. TAPI korang jangan give ye please try and error. Kalau ada apa - apa just tanya je ok? ^_^.

Ok, good luck for you. Selamat Mencuba dan Semoga Berjaya ^_^

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^ 

You Might Also Like

22 comment di sini.

  1. tenkiu..tak tahu pulak ade cara lain selain gune eraser tool :D

    ReplyDelete
  2. Awak , nape nak save as png tk boleh ? nak jadik gila rasa duk try and error save as header nie :|

    ReplyDelete
  3. @n a j i h a h z a k a r i a maybe awak tak tukar nama file before save kot.
    tukar dulu nama file then baru save dalam format png, ok? ^_^

    ReplyDelete
  4. saya pon tak dapat save as png . dia keluar lain , x macam awak punya . dy jadi format xcf . macam mana tu ?

    ReplyDelete
  5. nape sy punyer x keluar box untuk tukar name?

    ReplyDelete
  6. x kuar pun save as png....sy da tkr nama..pliz ajr sy:(

    ReplyDelete
  7. @Alia"si gadis muslimah"maybe awak tertekan save kot, or macam mana?

    ReplyDelete
  8. @Alia"si gadis muslimah"ohh ok, maybe masa awak save as , nama file dia sama kot dgn nama sebelumnya.

    so tukar dulu nama file.
    cnth ni sebelum awak tukar kepada png --> nama file : saya.jpg.

    bila awak dah tukar kepada format png, dia akan jd macam ni (pastikan nama file yang baru di save ni tak sama nama file sebelumnya)

    nama file baru --> kita.png

    then baru save dan dia akan keluar dialox box save as png.

    ok, faham tak?

    ReplyDelete
  9. Ok all, Oni share sikit k .

    Cer korang click FILE > EXPORT . Pasti korang jumpa apa yg korang nak kat situ .

    All de best ..

    ReplyDelete
  10. Oh kena guna format png.trima kasih ye :)

    ReplyDelete
  11. kenapa kalau nak save die keluar error..

    ReplyDelete
  12. Tak le nak download gimp. Ada cara lain tak?

    ReplyDelete
  13. You can use this dialog to save to the GIMP XCF format. Use File→Export to export to other file formats.

    ReplyDelete