Simple header dengan menggunakan Photoscape

Saturday, May 26, 2012

hye hye semua...



Apa khabar? Selamat petang?

Selamat petang buat semua pembaca Nur Farahuda's blog, ok petang ni huda nak buat satu tutorial - Simple Header dengan menggunakan Photoscape. So dekat bawah ni step dia - tengok betul - betul tau.. ^_^.


p/s : Ok, kalau ada gambar bagi setiap step , korang just CLICK je pada gambar tersebut ye untuk bagi korang lebih jelas. k? ^_^.

Step :- 

1. Korang mestilah ada photoscape, kalau tak ada download dulu k? ^_^ . Tekan sini untuk download.

2. Now buka photoscape korang dan CLICK pada Editor.



3. After that korang tekan pada Menu (tengok picture bawah ni k).


p/s : Mungkin ada photoscape version lain tapi sama je step dia..

4. Click pada new photo.



5. Tentukan width dan height korang, 



6. Lepas tu korang akan dapat satu background putih - macam dekat bawah ni.



7. Untuk Tulis atau mula buat header , korang CLICK pada simbol 'T' - tengok picture dekat bawah ni.



8. Tentukan jenis tulisan, size tulisan korang, after that korang dah boleh start menaip nama blog korang. ^_^.



korang boleh resize tulisan korang - macam picture dekat atas ni.


9. Kalau nak cantik sikit letaklah picture apa - apa, kalau tak, its ok. Ok, kalau nak letak picture tekan gambar image. - tgok picture.



10. Click pada Photo untuk upload image korang.


korang boleh resize picture korang (step sama macam korang resize tulisan tadi).


10. Ok, bila dah resize susun atur gambar tersebut mengikut cita rasa korang, kemudian Save.


ok, inilah simple header saya. hehe ^_^


Selamat Mencuba dan Semoga Berjaya ^_^.

p/s : ehehe.. sorry terlalu bnyk sgt stepnya. ^_^

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^ 

You Might Also Like

11 comment di sini.

  1. photoscape blh buat header transparent ke x? kalo blh minta tlg wat tuto blh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dkat photoscape ni memang tak boleh nak transparentkan kalau nak transparentkan header pergi dekat tutorial transparents header guna GIMP(dkat page tutorial huda),k? ^_^

      Delete
  2. thanks all, yaya ok nanti huda buat tuto tu ^_^

    ReplyDelete
  3. thanks all, yaya ok nanti huda buat tuto tu ^_^

    ReplyDelete
  4. sori mintak tanpa izin gambar tu..saya amik gbr sweet couple tu untuk buat header saya..sorry sangat2...jgn mrh..hii...

    ReplyDelete
  5. huda thanks for tutorial...pas 2 cane nak edit dlm blog?ley kc tutorial x?

    ReplyDelete
  6. thanks huda...lps 2 cane nak edit dlm header kat blog?

    ReplyDelete