Tutorial : Youtube music player at your blog

3:06 PM

Hai, hai korang semua.
Selamat Petang...
Apa Khabar? Sihat?

This tutorial have been request from my friends on facebook. So dalam masa yang sama I would like to share this tutorial with you all too. So just read the step, ok? ^_^.


Firstly mestilah korang akan cari lagu on the youtube kan? Ok, contoh korang cari lagu ni... Then sila follow the step.


1. Click button share
2. Click pula button embed


3. Tick Use old embed code then copy code yang ada no3 tu, ok? ^_^

Dah habis ke? Belum lagi, ok now follow the second step, that is macam mana nak letak dekat dalam blog korang

1. Dashboard > Add Gadget > HTML/Java Script.

2. Now paste code yang korang dah copy tadi dekat dalam HTML/Java Script code (contoh code bawah ni).
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_bj0U-hFjUE?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_bj0U-hFjUE?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

3. Untuk hide that video, mari kita follow this step pula (contoh dekat bawah ni)


Tukar code yang di warnakan dengan warna pink dengan code ini ( bawah ni).

420 tukar kepada 200
315 tukar kepada 25
version 3 tukar kepada 
color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1
Ok, kalau korang kurang faham. Tengok contoh dekat bawah ni.
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_bj0U-hFjUE?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_bj0U-hFjUE?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
4. Ok, dah siap, save dan lihat hasilnya. ^_^.


Semoga berjaya dan selamat mencuba

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^ 

You Might Also Like

11 comment di sini.