Tutorial : Scroll bar yang comel

5:52 PM

Hai, hai korang...
Apa khabar? Harap korang dalam keadaan sihat sahaja ye :)

Ok, now huda nak share satu tutorial dengan korang semua. What's that?Ok,  today I would like to share something with all of you there is, tutorial : scroll bar yang comel.

Before that, jom kita tengok picture dekat bawah ni , that is sebelum dan selepas. apa tu? Just look and see ok, ^_^. p/s : Kalau tak jelas, sila CLICK pada picture untuk tumbesaran/bagi that picture bertambah jelas. :)


before - with scroll bar yang biasa tuh


after - with cute one (scroll bar).


Do you want, like this? Ok, just follow step kat bawah ni k ^_^


1. Dashboard > template > tick widget template


2. Tekan CTRL + F and cari code di bawah.
/* Header

3. After that, COPY pula code dekat bawah ni.
::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #F660AB;}::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #FAAFBE;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;}

** p/s :  korang boleh tukar warna scroll bar, mengikut cita rasa korang.

WARNA PURPLE : untuk background scroll bar
WARNA PINK : untuk warna scroll bar


4. Then, PASTE dekat ATAS code yang korang cari tadi (step no 2).


5. SAVE dan lihat hasilnya, semoga berjaya. ^_^.


the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^

You Might Also Like

13 comment di sini.

  1. terima kasih untuk tutorial ini :) dah apply kat blog sy dah. hehe :)

    ReplyDelete
  2. Ada yg jadi, ada yg x jadi..kalau sy punya, ikut yg ni memang jadi.ada 1 blog tutorial yg famous tu,(x nk cakap), sy ikut arahan dia, x jadi.

    ReplyDelete
  3. kak,x jdi.msa nk cri yg /* Header tu dia kta xde :(.mcm mna nk buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang la dek, sebab sekarang ni HTML versi baru so lain sikit...

      Delete
  4. yay, jadila buat scroll comel tu... Thanks a lot..

    ReplyDelete
  5. Thank you for the tutorial :) Jemput singgah daebakblog.blogspot.com/ ;)

    ReplyDelete