3 in 1

Saturday, March 03, 2012

Hai. Hai kamu semua ... ^_^ ( senyuman di pagi hari. hehe).
Apa khabar, harap korang dalam keadaan sihat sahaja ye.
Untuk menghilangkan rasa bosan ya amat, huda rasa nak share something with you all lah.(dah lama tak buat tutorial. HAHA). ^_^.

Apalah huda! Kau nak share apa? kejab, 3 in 1?! Apa tu?
sabar.sabar... belum habis cakap dah menyampuk. ok - ok, 3 in 1? agak - agak korang?
Untuk tidak membazirkan waktu ( nak hafal speech). I'll tell you, ok ?

**SEBELUM terlupa huda nak bagitahu, this tutorial just untuk Classic Template or Blogskin sahaja tau.**

3 in 1 means 3 code in 1 box ( Combination Cbox, Gadget follower, and online user). Ok, faham?


ok, dah nampak? Kalau tak nampak SILA CLICK PADA PICTURE untuk tumbesaran, ok. ^_^.

macam mana nak buat?

1. Sign in dulu blog korang ok. lepas tu,

2. Dashboard > Edit Template HTML ; then,

3. TEKAN Ctrl + F, and cari code sidebar;contoh tengok CODE kat bawah ni...then;
<div class="sidebar">
<div class="h1">Your side</div>

4. Lepas tu copy  Code CBOX, Gadget Follower, and online user korang.

* kalau tak ada cbox - singgah sini > cbox
* Kalau tak ada Gadget Follower - singgah sini > gadget folower@nur farahuda's blog
* kalau tak ada online user - singgah sini >  Online user@nur farahuda's blog

5. Paste semua code (cbox, gadget follower, online user) BAWAH code sidebar (yang korang dah cari tadi). contoh ;
<!-- BEGIN CBOX - www.cbox.ws - v001 -->
<div id="cboxdiv" style="text-align: center; line-height: 0">
<div><iframe frameborder="0" width="200" height="0" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=626307&amp;boxtag=vw91fy&amp;sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain6-626307" style="border: 0px solid;" id="cboxmain6-626307"></iframe></div>
<div><iframe frameborder="0" width="200" height="75" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=626307&amp;boxtag=vw91fy&amp;sec=form" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="no" allowtransparency="yes" name="cboxform6-626307" style="border: 0px solid;border-top:0px" id="cboxform6-626307"></iframe></div>
</div>
<!-- END CBOX -->
<center><!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-7508867349850335830" style="width:200px;border:1px solid #cccccc;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['BORDER_COLOR'] = '#cccccc';
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = '#ff99ff';
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#cc33cc';
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#cc33cc';
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#ffffff';
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = '#ffffff';
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#0000cc';
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#333333';
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#7777cc';
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#666666';
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#333333';
skin['NUMBER_ROWS'] = '3';
google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
 { id: 'div-7508867349850335830',
   site: '13394390370034108933' },
  skin);
</script></center>
<center><a href="http://www.freeonlineusers.com/">
<span><script type="text/javascript" src="http://st1.freeonlineusers.com/on2.php?id=725761"> </script> layan diri baca ini entry ^_^</span></a>
<!-- End FreeOnlineUsers.com --></center>
</center></div>
6. Save dan lihat hasilnya. Selamat mencuba dan semoga berjaya. ^_^


* ok, done. KALAU ada apa - apa yang kureng faham tanya tau ( dekat cbox or dekat comment box). Them I'll reply letter. ok ^_^

Wish me good luck - speech isnin ni . HUHU
the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^

You Might Also Like

0 comment di sini.