Bahaya permainan komputer terhadap kanak - kanak

Saturday, February 25, 2012

Hai. Hai korang... Apa khabar? Harap korang dalam keadaan baik - baik sahaja.
Today, huda nak share something with you all - seperti tajuk di atas.



Ok, sebelum tu kita melencong kejab. hehe. ^_^

Ada tak korang nampak, adik - adik korang main permainan yang korang selalu main ( masa kecil )? Mostly memang jarang nak jumpakan? Sebab diorang ( adik - adik kita ), lebih cenderung dengan permainan komputer ( tak kisahlah ps2, ps3, i - pad , and so on ). ... Zaman semakin maju, so budak - budak pun semakin maju... Am I right?




Ok, back to the topic... Setiap apa yang kita lakukan ada baik dan buruknya... Cuma kadang - kadang kita je yang buat endah tak endah dengan benda yang teramat penting dalam kehidupan seharian kita dan juga dalam jangka masa yang panjang.

Tahukah korang, bahawa permainan komputer boleh memudaratkan kesihatan? Tahukah korang, bahawa permainan komputer juga boleh membuat adik - adik korang bersikap agresif?

Antara sebab - sebabnya.

1. Jika mereka terlalu kerap sangat dalam menggunakan komputer atau bermain permainan komputer, mereka akan mengalami sakit tengkuk, belakang dan juga sendi.

2. Sinaran cahaya yang tinggi dan berbeza - beza pada gambar yang bergerak dalam permainan tersebut, boleh menyebabkan mereka mengalami kekejangan otot.

3. Permainan komputer yang berlebihan juga, boleh mengakibatkan mereka ditimpa penyakit gementar lengan dan tapak tangan.

4. Tumpuan kanak - kanak terhapad permainan komputer yang menggunakan kekerasan ( game perang - perang , dll ), boleh mengakibatkan minda mereka untuk bertindak lebih agresif.

sampai di sini sahaja perkongsian kita.
^_^
the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^

You Might Also Like

2 comment di sini.

  1. betul betul .. budak sekarang nie kalau sebut permainan galah panjang pun tak tahu ..ntah2 batu seremban dan congkak pun dorang dah lupa .. huhu

    ReplyDelete
  2. hehe... tau takp... susah nak cari budak yang tahu main permainan tradisional kot. hehe.

    ReplyDelete