macam mana nak pisahkan widget yang bercantum

Thursday, December 15, 2011

Assalamualaikum.
Selamat pagi. ( tak berapa nak pagilah, dah nak masuk tengah hari pun ).
Ok, entry kali ni is about macam mana nak pisahkan widget yang bercantum.

Tuto ni, hanya untuk CLASSIC TEMPLATE je tau.
Kenapa kita pisahkan sidebar ni. Ok, ni terpulang kepada empunya blog sama ada nak biarkan sidebar mereka bercantum ataupun dipisahkan.

ok, untuk tidak berceloteh panjang dan lebarnye. Tengok pada picture bawah ni ye.

p/s : Kalau tak jelas, bolehlah korang CLICK pada picture ok ^_^


nilah contoh widget yang bercantum


Sekarang kita beralih kepada step - nya pula ye.

1. Dashboard > Edit template HTML.
2. Tekan CTRL + F dan cari code 
<br>
<div class="sidebar">

3. Copy code dekat bawah ni dan Paste dekat ATAS code yang korang cari tadi
</div>
4. Dah siap semua. SAVE dan tengok hasilnya. ^_^

Korang akan dapat sidebar yang macam ni


dan ini HASILNYA
*sidebar yang dah dipisahkan*

Kalau ada apa - apa soalan. Tekan comment dekat bawah title dan comment di situ ok.
Thanks ya.
^_^
the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^

You Might Also Like

4 comment di sini.