favicon

Tuesday, December 13, 2011

Assalamualaikum.
Selamat malam. Jomlah singgah copy paste tuto ni ( HAHA, perasan ko! ).

ok, tak nak membebel panjang dan lebar, meyh sini singgah menyapa.
Ok, korang tau kan apa itu favicon?
Kalau tak tau, singgah sini - tengok picture kat bawah ni ye ^_^

nampak tak picture tu?
Kalau tak nampak, CLICK lah pada picture ok. ( bagi dia besar ^_^ ) .

Ok, kalau dah nampak. Tengok pada anak panah berwarna pink. 
Nampak kan, dia tunjuk pada picon kecik tu. Ha, tulah namanya favicom.

ok, dah tau kan?
Sekarang, korang singgah bawah ni dan tengok step nya. ok ^_^


Design Template

1. Dashboard > Edit HTML

2. Tekan Ctrl + F then cari <b:skin><![CDATA[/*

3. Copy code kat bawah ni and Paste dekat ATAS  <b:skin><![CDATA[/*
<link href='URL image anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>
Nota : 
URL image anda >>> tukar dengan URL image korang .

4. Dah siap. SAVE dan tengok hasilnya


Classic template

1. Dashboard > Edit template HTML

2. Tekan Ctrl + F then cari code  <head>
* Kalau tak jumpa boleh buat sendiri ( Tengok Step 4 ).

3. Copy code bawah ni and paste antara code <head> dgn </head> ( Tengok step 4 )
<link href='URL image anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>

4. cara - cara nak masuk code ( classic template )

<head><link href='URL image anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/></head>
 Nota :
URL image anda >>> tukar dengan URL image korang .

5. dah siap. SAVE dan tengok hasilnya =)

Selamat mencuba. Semoga berjaya.
If ada apa - apa soalan, tanya dekat cotak comment ok =)
Thank you ^_^
the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^

You Might Also Like

0 comment di sini.