cara untuk meringankan blog

3:57 PM

Assalamualaikum.
Entry kali ni is about tutorial cara untuk meringankan blog.

First at all check dulu korang punya berat blog korang.
TEKAN SINI > http://www.iwebtool.com
lepas dah check. tengok sama ada blog korang tu ringan ke tak.

Bagi mereka yang banyak sangat picture or video dekat blog tu.
Tak payah susah - susah nak delete ok.
Korang just copy paste je code yang akan huda bagi ni.
Secara automatic nanti dia akan jadi ringan. ( kalau tak percaya, try and error ).
ok ^_^

Stepnye :-

Design template

1. Dashboard > Add gadget > HTML
2. COPY code kat bawah ni dan paste dalam box HTML korang ok . Kalau tak jadi, korang tekan CTRL + F dan cari code </body> then Paste code kat bawah ni SEBELUM/SELEPAS code tu ( yg korang cari td ).

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

3. Ok, kalau dah siap. SAVE dan tengok hasilnya.

Classic Template

1. Dashboard > Edit template HTML
2. Tekan CTRL + F dan cari code </body>
3. COPY code kat bawah ni dan paste SEBELUM@SELEPAS code yang korang cari tadi.
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>
4. Dah siap semua. SAVE dan tengok hasilnya.
* Check balik berat blog korang, bezakan dengan yang tadi first - first korang check. Ada perbezaan tak sebelum dan selepas korang letak code ni?

Ok, selamat mencuba dan semoga berjaya.

p/s : Kalau ada apa - apa soalan or apa - apa jua lah kan. Korang boleh tekan button comment dekat atas nun jauh bawah title post tu.ok ^_^

the end
^_^
by.hudahud
smile.smile.smile
^_^

You Might Also Like

12 comment di sini.

  1. hehe,cuba tengok blog saya.Ok tak?Rasanya macam sama je ^^.Tinggalkan link di sbox ea?^^

    ReplyDelete
  2. mmg jdik lh ... thnx huda

    sebelum : Load Time = 0.51
    selepas : Load Time = 0.26

    ReplyDelete
  3. Hello Huda. I ada prob that i can't find word yang patut find tu kat template..
    Need help.. Do visit my blog and drop at Cbox. Thanks!

    ReplyDelete
  4. macam mana nak timbang blog, kak fara?? tak jumpa cari..

    ReplyDelete
  5. saye dah tekan link yg akk bg.tpi yg mne ..pening sudah..^_^'

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba tekan "website speed test" . Akak dah lama tak buka, hihi. Tutorial ni pun dah lama dek, maaf yee =)

      Delete